Посол Німеччини: враження, що нас використовували - хибне

Вівторок, 10 липня 2012, 09:09

Посол Німеччини Ганс-Юрген Гаймзьот заявляє, що ЄС має юридичні підстави для претензій до судових процесів по справах Юлії Тимошенко й інших опозиційних лідерів.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті Комерсант-Україна.

"Ніхто не вважав і не вважає, що Тимошенко — свята. Точно так само ніхто не вважає святими представників нинішньої української влади". – сказав він.

"Усі розуміють, що до газового договору є дуже великі питання. Але при цьому для всіх очевидно, що кримінальне законодавство в Україні використовується для того, щоб переслідувати значимих опозиційних політиків", - заявив посол. 

Відповідаючи на запитання про те, що прокуратура впевнена, що західні дипломати дають оцінки, не будучи знайомі з матеріалами справи, він підкреслив:

"Врахуйте, що на всіх судових засіданнях у справі Тимошенко були присутні представники посольств або особисто посли, які в підсумку виявилися знайомі з ходом процесу".

"Звичайно ж, ми не юристи, тому в суді був також представник данської Гельсинської групи, у якого є досвід роботи прокурором. Тож думка про те, що європейці дотепер не знайомі з подробицями справи, хибна", - заявив Гаймзьот.

"Крім того, нещодавно опубліковане рішення Європейського суду з прав людини, що засуджує узяття під варту Юрія Луценка. Це - тільки одне з питань, але будуть і інші позови, які ще має бути розглянуті в ЄСПЛ", - сказав він.

Він підкреслив, що рішення ЄСПЛ "підтвердило саме те, про що багато хто думав".

"Так що мені також здається помилковим враження про те, що нас використовували. Наша позиція базується не на особистості Тимошенко, а на тому, як проводився судовий процес", - додав він.

"ЄСПЛ у винесеному рішенні заявив, що тут не було чесного, відкритого судочинства, констатувавши також, що те, що відбулося, ґрунтувалося на політичних мотивах", - відзначив посол.

"Тому якщо Україна хоче колись увійти в Євросоюз або хоча б наблизитися до ЄС, нам хотілося б бачити тут правову державу, незалежне судочинство, якого досі немає", - додав Гаймзьот. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування