Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати Харкова підтримали "язык"

Вівторок, 10 липня 2012, 19:54

Харківська міська рада виступила на підтримку закону "Про засади державної мовної політики".

Відповідне звернення до президента та Верховної Ради рада ухвалила у вівторок, сказано в повідомленні Харківської міськради.

За ухвалення звернення проголосували 73 із 75 присутніх депутатів.

"Усвідомлюючи необхідність розв'язання мовної проблеми, що існує в Україні як у багатонаціональній державі, Харківська міськрада підтримує прийнятий Верховною Радою закон "Про засади державної мовної політики", - сказано в повідомленні.

У зверненні зазначено, що процеси, які відбуваються в державі, свідчать про порушення конституційних гарантій вільного розвитку і використання російської мови в Україні.

Зокрема, на думку харківських депутатів, не в повному обсязі реалізуються норми закону "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин", штучно обмежується використання російської мови в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, у судочинстві, у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

У зверненні зазначається, що, за даними головного управління статистики в Харківській області, за результатами всеукраїнського перепису населення 2001 року на території Харкова 65,9% жителів визнали рідною мовою російську.

"Міська рада, як представницький орган харківської громади, вважає цей закон правовим механізмом розв'язання мовних проблем на національному та регіональному рівнях, легітимним способом усунути напруженість у взаєминах між різними мовними групами суспільства і, перш за все, між східним і західним регіонами України", - зазначають депутати.

Міськрада закликала президента Віктора Януковича не допустити протистояння і спекуляцій навколо мовного питання, яке, на думку місцевих обранців, "штучно" створюються опозиційними лідерами.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування