Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма радить Януковичу поділитися повноваженнями

Середа, 11 липня 2012, 10:34

Екс-президент Леонід Кучма вважає, що якщо нинішня опозиція отримає більшість у новій Верховній Раді, то робота парламенту буде заблокована.

Таку думку він висловив в інтерв'ю виданню "Московские новости".

"Це сьогодні у президента Януковича є надійна підтримка у Верховній Раді. А що буде завтра, після наступних парламентських виборів? Якщо опозиція матиме там більшість, то жоден законопроект не пройде", - сказав Кучма.

"Вони будуть діяти не з погляду національних інтересів, а будуть ставити підніжки уряду й президенту з суто кон'юнктурних міркувань, готуючи політичний ґрунт для наступних виборів", - вважає він.

Тому екс-президент вважає, що "треба змінювати модель взаємодії владних структур".

"Необхідно президенту поділитися з парламентом повноваженнями, а, отже, й відповідальністю, тим самим зробивши парламент соціально відповідальним", - заявив Кучма.

"Так, президент віддає значну частину своїх повноважень. Але й у президента з'являється один головний механізм – право розпуску парламенту", - додав він.

За словами Кучми, у 1996 році в Конституцію "просто знущальний пункт записали: можна розпустити парламент, якщо протягом місяця він не збирається на пленарні засідання – і все".

"Це просто глузування над президентом і урядом. Така ситуація створила обстановку, за якої левову частину мого робочого часу займали зустрічі з депутатами і їх умовляння", - розповів екс-президент.

"Я й сьогодні переконаний: для України найбільш оптимальною є саме парламентсько-президентська форма правління. Тоді парламент відповідає за все, що відбувається в такій же мірі, як голова держави й уряд. Україна – не Росія", - підкреслив він. 

За словами Кучми, "парламент, не відповідальний за економіку і внутрішню політику, безвідповідально ухвалює популістські рішення, які ставлять країну часом на межу виживання".

"У нас уся країна отримує пільги. У нас учасників війни у двічі більше, ніж у Росії. Уся Україна чорнобильські пільги одержує. А де на це брати гроші? І шукати їх – уряду, а не парламенту, який прийняв таке рішення. Ну, це абсолютний абсурд", - заявив він.

"Парламент також повинен ухвалювати непопулярні рішення, але якщо він не відповідає разом з урядом за економічну й соціальну політику – він ніколи цього не зробить", - додав Кучма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування