Клюєв: "Тепер економіка набагато краще готова до кризи"

Середа, 11 липня 2012, 12:02

Представники опозиції повинні припинити лякати країну апокаліптичними прогнозами, бо влада України готова до можливого погіршення ситуації у світовій економіці.

Про це секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв заявив журналістам, повідомляє його прес-служба.

За його словами, численні заяви представників опозиції про майбутні катастрофи – "очевидний передвиборчий популізм".

Секретар РНБО сказав, що влада України уважно стежить за процесами в світовій економіці, і всі її дії спрямовані на підтримку розвитку власного виробництва.

"Ніхто не каже, що буде легко. Але всі об'єктивні економічні показники говорять про певний ступінь міцності економіки України і кращу її готовність до зовнішніх ризиків, ніж це було у 2008 році", - заявив Клюєв.

Секретар РНБО відзначив низький рівень інфляції: з початку року - 0,4%.

Необхідно здешевлювати кредитні ресурси для вітчизняної економіки, сказав Клюєв.

Він заявив, що сьогодні задіяно ряд стимулів для підтримки економічного зростання в Україні. За приклад секретар РНБО навів інтенсифікацію впровадження державних іпотечних програм, які мають і дати більше можливостей громадянам отримати власне житло, і створити стимул для будівельної галузі.

Клюєв також сказав, що позитивні фінансові результати діяльності вітчизняних підприємств у 2011 році досягли майже 127 млрд. грн., тоді як у 2010 році – 54 млрд., а в 2009-му – збитки у 42,5 млрд.

Успіхи в цьому, на його думку, свідчать про дві речі: "По-перше, про певну детінізацію вітчизняної економіки, яка є результатом проведених реформ. А по-друге, про істотно кращий її стан, ніж це було у 2008 році".

За словами секретаря РНБО, попередня владна команда привела країну до світової економічної кризи 2008 року абсолютно непідготовленою, а "тепер економіка набагато краще готова до кризи" завдяки реформам.

"Валовий зовнішній борг стабілізувався, державні борги скорочуються, країна спокійно пройшла червневий пік боргових виплат", - зазначив Клюєв.

Він зазначив, що в 2013 році країні доведеться повертати значні суми зовнішніх боргів - в основному кредити МВФ, узяті попереднім урядом в 2008-2009 роках, "але всі ці проблеми будуть вирішені".

"Ми готуємося до складнощів, тому проходимо їх гідно", - заявив Клюєв.

Він сказав, що зараз запозичуємо переважно для розвитку економіки. Клюєв сподівається, що співпраця, наприклад, з Експортно-імпортним банком Китаю про фінансування проектів в українському АПК дасть і "додатковий збут для нашої продукції" в Китаї.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування