Путін і Янукович навряд чи підпишуть щось "революційне" - експерт

Середа, 11 липня 2012, 14:55

Сенсаційні документи не будуть підписані під час зустрічі президентів України й Росії в Ялті, вважає політолог Володимир Фесенко.

"На мій погляд, не буде нічого сенсаційного й революційного, нічого надкардинального", - сказав голова центру політичних досліджень "Пента" на прес-конференції в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Найбільш значиме, що може бути, судячи з останньої інформації, – угода щодо розмежування морського кордону в Азовському морі й Керченській протоці. За словами дипломатів, уже давно вийшли на фінішну пряму й переговори вже практично завершилися", - додав Фесенко.

За його словами, у цьому питанні "багато що залежить від того, наскільки вона (угода) в інтересах України".

"За тією інформації, яка з’явилася, начебто б за базу взяли український варіант, те, на чому ми наполягали. Але при цьому пішли на поступки росіянам у плані судноплавства в Керченській протоці, а також на деякі компроміси щодо Азовського моря з розмежування нафто- й газоносних площ", - сказав експерт.

"Якщо в цілому це в наших інтересах, то нормально, це могло б бути досить значимим підсумком переговорів", - вважає Фесенко.

Політолог передбачає, що в рамках зустрічі Віктор Янукович і Володимир Путін не досягнуть домовленості про перегляд газових угод.

"Я не виключаю, що українська сторона може запропонувати на цій зустрічі якийсь новий компромісний варіант. Але поки немає жодних підстав очікувати, що угода по газу буде підписана", - сказав Фесенко.

"Як правило, перед підписанням газової угоди йде дуже інтенсивний переговірний процес між нашими країнами на рівні прем'єрів, міністрів енергетики, керівництва НАК "Нафтогаз України" й "Газпрому". Зараз нічого цього не було", - пояснив він.

Політолог зазначив, що угоди щодо газу зазвичай підписуються чи наприкінці року, чи в січні, а "зараз сторони вичікують у зв'язку з тим, що ситуація із цінами на нафту не дуже стабільна й загальна глобальна ситуація також не найкраща".

Фесенко припускає, що в сфері перегляду газових контрактів будуть комплексні пакетні пропозиції, "не буде угод тільки по газу".

"Коли приїжджає президент, особливо такий президент, як Путін, на відміну від прем'єрів, повинні бути підписані угоди. Нехай не дуже високого рівня й статусу, але мають бути угоди й результат", - зазначив він.

За словами Фесенка, і для Путіна, і для Януковича "важливо пред'явити новий документ, де Україна й Росія знову партнери, знову домовляються між собою".

Експерт також вважає, що якщо Україна піде на серйозні поступки Росії, вона може, як у випадку з "харківськими угодами", нічого не отримати натомість.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування