ЯНУКОВИЧ І ПУТІН ПОДІЛИЛИ МОРЕ

Четвер, 12 липня 2012, 20:14

Президенти України і Росії підписали Спільну заяву про делімітацію морських просторів в Азовському і Чорному морях, а також у Керченській протоці.

Відповідні документи Віктор Янукович і Володимир Путін підписали у Ялті, повідомляє прес-служба президента.

"Сторони вважають важливим здійснити делімітацію морських просторів в Азовському і Чорному морях, а також у Керченській протоці, в дусі дружби, добросусідства і стратегічного партнерства, з урахуванням законних інтересів обох держав", - зазначається у спільній заяві президентів.

У цьому зв'язку сторони виходять із доцільності після досягнення згоди щодо всіх згаданих просторів укласти відповідну двосторонню угоду.

У документі також відзначається намір сторін забезпечити співробітництво в Азово-Керченській акваторії, включаючи стабільну роботу і розвиток Керч-Єникальського каналу шляхом створення українсько-російської корпорації з управління цією судноплавною артерією.

Водночас, прес-служба президента не уточнює деталі угод.

Раніше джерела повідомляли, що держкордон в Керченській протоці пройде по лінії, що збігається з українською переговірною позицією або близькою до неї.

Так, на українській території залишиться острів Тузла й судноплавний Керч-Єнікальський канал.

В Азовському морі, тим часом, сторони пішли на компроміс - підсумкова лінія границі буде проведена між запитальними позиціями України й Росії.

Договір розділить між державами також нафтогазоносну ділянку Палласа в Чорному морі, відкривши тим самим можливість для спільного розвідування й видобутку вуглеводнів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News