Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО прив'язала відносини з Україною до Тимошенко

Понеділок, 16 липня 2012, 11:05

У НАТО сподіваються, що влада України якомога швидше вирішать питання по екс-прем'єра Юлії Тимошенко й екс-главі МВС Юрію Луценку, щоб продовжити співробітництво з альянсом.

Про це сказав Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен в інтерв'ю Інтерфакс.

"Я думаю, що в майбутні роки є потенціал для ще більш тісного співробітництва, але є й одна велика проблема - це те, що ми розцінюємо як політично мотивовані судові переслідування лідерів опозиції в Україні", - сказав він.

"Немає причини, по якій потрібно приховувати, що справа Юлії Тимошенко і Юрія Луценка є для нас предметом для занепокоєння", - заявив Расмуссен.

"Взаємні зобов'язання поважати верховенство права, права людини - це теж частина нашого особливого партнерства. Я розглядаю ці справи основними каменями спотикання в наших відносинах, тому я закликав політичне керівництво України вирішити це питання якомога швидше", - заявив генсек.

Відповідаючи на репліку, що цей фактор послужив причиною перенесення в Україну візиту Північноатлантичної Ради, що міг відбутися цього року, орієнтовно, улітку, Фог Расмуссен пояснив, що в цьому зв'язку "була дана загальна оцінка поточної ситуації".

Відповідаючи на запитання, що послужить для НАТО чітким сигналом про те, що відносини можуть повернутися в колишнє русло, і візит САС таки відбудеться, Расмуссен підкреслив, що відносно цього візиту "необхідно брати до уваги багато моментів, у тому числі той факт, що в нас дуже щільний графік".

"Але в остаточному підсумку, і дозвольте мені бути дуже відвертим щодо цього, я думаю, що звільнення Тимошенко буде одним з важливих елементів. У цілому, я думаю, що важливим елементом для подальшого розвитку нашого особливого партнерства є прихильність України реформам, реформам судової й правової систем", - упевнений він.

Расмуссен також розповів, що НАТО розглядає можливість направлення своїх спостерігачів на вибори в Україні. "Якщо вони приймуть таке рішення, я це буду вітати", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування