Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Регіонали віддадуть крісло спікера союзникам

Вівторок, 17 липня 2012, 10:07

Одним з основних кандидатів на місце спікера Верховної Ради є віце-спікер комуніст Адам Мартинюк.

Разом з тим регіонали не проти віддати головне крісло лідерові своєї фракції Олександру Єфремову, який і так фактично є "директором парламенту", пише  "Сегодня".

"Пост спікера ми напевно віддамо союзникам", — сказало виданню джерело у фракції.

За даними газети, крісло спікера пропонували лідерові фракції Блока Литвина Ігорю Шарову, але той відмовився, пояснивши це відсутністю спікерських амбіцій.

Втім, можлива й інша причина: Шаров, швидше за все, піде на вибори по сільському мажоритарному округу в Кіровоградській області, де підпис на законі про мови, звичайно, менш важливий, але балів теж не додасть.

З цієї ж причини не розглядається кандидатура двічі спікера в минулому, а зараз"сірого кардинала" групи "Реформи заради майбутнього" Івана Плюща — його чекає округ на Чернігівщині.

Видання відзначає, що нарівні з Мартинюком на посаду спікера розглядається кандидатура Сергія Гриневецького – у минулому одеського губернатора, у найближчім майбутньому — кандидата в нардепи в Одеській області. Ця людина двічі голосувала за закон про мови, без сумнівів підпише його і навіть зможе використовувати це у своїй кампанії.

Причому цілком реально, що якщо спікером стане Мартинюк, то Гриневецький одержить крісло першого віце-спікера. Утім, хто з них буде першим, а хто другим — ще не вирішено.

Позачергова сесія парламенту відбудеться 31 липня — наступного дня після з'їзду Партії Регіонів. На ній депутати планують проголосувати за закони, необхідні для реалізації соціальних ініціатив президента, вирішити питання по спікерові й, можливо, провести перше голосування по скасуванню депутатської недоторканності.

Разом з тим опозиція ще не вирішила, чи піде вона на це засідання.

"Думаю, ми будемо приймати рішення залежно від того, коли буде оголошено про проведення відповідної сесії", — заявив лідер Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк.

Як відомо, Литвин відмовився підписувати "мовний закон" Ківалова-Колесніченка. Після цього Литвин подав у відставку  з посади спікера Верховної Ради, але депутати відмовилися включати це питання в порядок денний.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування