Шведський "ведмежий десант" над Мінськом призвів до арештів

Середа, 18 липня 2012, 10:50

У Білорусі почалися затримання через "посібництво" двом шведам, які 4 липня з літака скинули на Мінськ сотні іграшкових ведмедів.

При цьому офіційно Білорусь не визнає справжність відомостей про несанкціонований політ шведських активістів над територією Білорусі. на легкомоторному літаку, повідомляє Білоруський партизан.

За інформацією видання, 13 липня був затриманий 20-річний студент Інституту журналістики БГУ Антон Суряпін, який першим розмістив на своєму сайті Belarusian News Photos фотографії плюшевих ведмедів.

Шведський "ведмедик свободи" для Білорусі 

Щодо Антона порушено кримінальну справу, він підозрюється в пособництві незаконному перетину кордону.

Суряпіну загрожує до семи років позбавлення волі. Фотограф стверджує, що знімки плюшевих ведмежат йому надіслала електронкою невідома людина.

Фото Aftonbladet.se 

"Ми й раніше казали про те, що напередодні акції в нас не було ніяких контактів ні з ким із представників Білорусі. Природньо, у нас не було ніяких контактів і з Антоном", - заявив в інтерв'ю БелаПАН Томас Мазетті, який разом зі своєю колегою Ханной Ліною Фрей управляв літаком під час акції.


Також одинадцяту добу в СІЗО КДБ перебуває Башаміров Сергій, який займається здачею квартир на короткий строк.

"Імовірно, шведи, які брали участь в "плюшевому бомбардуванні" і підстраховували пілотів із землі, зверталися до нього або знімали в нього житло", - припускає видання.

Сергію Башамірову висунули обвинувачення за статтею 371, ч.3 "Навмисний незаконний перетин Державного кордону Республіки Білорусь, скоєний організованою групою".

Офіційний Мінськ спочатку заперечував факт порушення іноземним літаком повітряного простору Білорусі. Після цього організатори акції, розмістили в інтернеті відеозапис свого польоту над Білоруссю, а потім виступили із заявами про те, що при підготовці до акції вони не контактували ні з ким із представників Білорусі.

Міноборони дотепер завзято спростовує дійсність відомостей про несанкціонований політ шведських активістів над територією Білорусі 4 липня на легкомоторному літаку.

Ця історія одержала широкий суспільний резонанс і дала підставу сумніватися в боєздатності білоруської ППО.

У цей час комісія президента проводить перевірку всіх з'єднань і військових частин Військово-повітряних сил і військової протиповітряної оборони.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування