Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Підозрювані в підготовці замаху на Путіна в Одесі взялися за справу

Вівторок, 24 липня 2012, 09:55

Служба безпеки України закінчила слідчі дії щодо одеських терористів, обвинувачуваних у підготовці замахів на нинішнього президента Росії Володимира Путіна й президента Чечні Рамзана Кадирова.

"Співробітниками СБУ завершені всі слідчі дії у справі про плановані замахи на високопоставлених осіб Російської Федерації", - заявили газеті "Комерсант-Україна" у прес-службі СБУ. 

"У відповідності зі ст. 218 Кримінально-процесуального кодексу, обвинувачуваним оголошено про завершення слідства, і з 20 липня вони приступили до ознайомлення з матеріалами справи", - повідомили у відомстві. 

За словами джерела в СБУ, слідство підтвердило, що Ілля П’янзін, Руслан Мадаєв і Адам Осмаєв були членами терористично-диверсійної групи "Імарат Кавказ", якою керував "російський терорист N1" Доку Умаров. Вони пройшли спецпідготовку в Афганістані й "володіли навичками зміни зовнішності й проведення оперативних заходів".

"Затримані підтримували контакти зі членами відомих міжнародних терористичних угруповань і банд формувань на Північному Кавказі, Пакистані, Ірані, Туреччині і Єгипті", - уточнило джерело, знайоме з матеріалами справи.

За його словами, усунути Кадирова угруповання планувало 30 липня минулого року в Одесі на боксерському матчі за титул тимчасового чемпіона з версії WBO, на який претендували уродженець Чечні Заурбек Байсангуров і бразилець Майк Міранда.

"Як довго Осмаєв і П’янзін будуть знайомитися з матеріалами справи – невідомо", - зазначило джерело в СБУ.

За його інформацією, після цього справа буде передана до суду. Зараз обвинувачувані утримуються в СІЗО МВС Одеської області, і швидше за все судитимуть їх саме в Одесі. 

Як повідомлялося, 4 січня в одеській квартирі стався вибух, у результаті якого загинув громадянин Росії Руслан Мадаєв, а громадянин Казахстану Ілля П’янзін був госпіталізований. У квартирі знайшли компоненти вибухівки, на підставі чого порушили справу за ст. 263 КК і заарештували П’янзіна.

За версією правоохоронних органів, П’янзін і Мадаєв були членами банди Адама Осмаєва, раніше оголошеного в розшук за спробу замаху на Кадирова в 2007 році.

4 лютого в Одесі був затриманий і Осмаєв. 27 лютого російський "Перший канал" показав сюжет, у якому той зізнавався в плануванні замаху на тодішнього прем'єра РФ Путіна.

12 березня підозрюваним висунули обвинувачення у створенні терористичної групи й підготовці теракту (ст. 258 і 258-3 КК України).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування