Голова ЦВК: Мера Києва мають обрати до кінця року

Вівторок, 24 липня 2012, 10:45

Згідно з законом, вибори київського міського голови мають відбутися до кінця поточного року.

Про це в інтерв’ю "Комерсант-Україна" заявив голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал.

"Те, що ці вибори повинні пройти цього року, очевидно. Є певний порядок їх призначення, регульований законом. Вакансія мера, тобто міського голови, на даний момент є, і вона повинна бути заповнена", - сказав він.

Шаповал наголосив, що міський голова — головна посадова особа місцевої територіальної громади, яка зараз "представлена неналежним чином".

"Чи буде Верховна рада дотримуватись правил і вимог закону, мені важко сказати. Але сподіваюся!", - сказав голова ЦВК.

На запитання, чи можуть вибори мера пройти разом з парламентськими, Шаповал сказав: "Якщо Верховна рада визначить, так і буде. ЦВК не займається цим питанням".

"Я не хотів би коментувати ті місцеві вибори, про які ви запитуєте: дорога ложка до обіду, а сам обід, як відомо, поки не скликаний", - підсумував голова Центрвиборчкому.

Разом з тим двічі мер Києва й нардеп Олександр Омельченко прогнозує, що вибори в Києві відбудуться наприкінці листопада – грудні.

"Якщо комітет розгляне звернення Гереги в середині вересня, то Рада зможе прийняти рішення щодо дати до кінця вересня. У такому випадку вибори повинні відбутися через 60 днів з дня прийняття парламентом постанови – це кінець листопада або грудень цього року", - сказав він в інтерв'ю ЛігаБізнесінформ.

Омельченко також не виключив, що вибори можуть перенести й на 2013 рік.

"Я не виключаю сценарію, при якому вибори будуть призначені на кінець березня наступного року. З виборами в Києві відбулася чехарда, єралаш, яких немає більше ніде", - додав нардеп.

Як відомо, 1 червня Леонід Черновецький написав заяву про відставку з поста міського голови. Згідно з законом, обов’язки мера до нових виборів виконуватиме секретар Київради – Герега.

Відповідно до закону про місцеве самоврядування, чергові вибори міського голови Києва повинні відбутися через 2 місяці після закінчення повноважень попереднього голови.

Але оскільки Черновецький написав заяву про звільнення за добу до закінчення своїх повноважень, то говорити про чергові вибори уже не можна.

Таким чином, у Києві мають відбутися позачергові вибори, дату яких повинна призначити Верховна Рада.

19 липня секретар Київради Галина Герега звернулася до Верховної Ради з клопотанням щодо призначення позачергових виборів Київського міського голови.

Водночас, як повідомили у Партії Регіонів, вибори мера Києва планують провести у 2013 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування