Ратифікація угоди про зону з СНД потребуватиме від України пояснень

Середа, 25 липня 2012, 09:44

Ратифікація договору про Зону вільної торгівлі СНД не вирішить питань щодо зміцнення торговельно-економічного співробітництва на просторі СНД.

Так екс-міністр економіки в уряді Тимошенко Богдан Данилишин прокоментував у своєму Facebook те, що президент Віктор Янукович подав на ратифікацію до парламенту Договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД

"Це, скоріше всього, тактичний чи передвиборний хід для того, щоб показати, що ми за зміцнення зв’язків з країнами пострадянського простору", - вважає Данилишин.

"Реально, Україна має Договори про вільну торгівлю практично зі всіма країнами-учасницями СНД, які не вирішують питань торговельних конфліктів, вони включають більше 100 різного роду вилучень і обмежень у двосторонніх відносинах", - вважає він.

Він нагадав, що з часу підписання Договору керівниками Урядів країн-учасниць СНД Росія набула членства у Світовій Організації торгівлі, що в свою чергу зобов’язує її дотримуватись умов членства в даній організації, членами якої не є окремі країни СНД.

"Разом з тим, це можна розглядати також як черговий крок наближення до Митного Союзу, який в даний час особливо інтенсивно пропагується російською стороною", - вважає він.

"Сам факт можливої ратифікації Верховною Радою України даного договору не буде перепоною для підписання Україною Договору про Зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, але це потребуватиме окремих пояснень українською стороною деяких умов вступу, що можуть вступати в протиріччя з європейськими правилами торгівлі", - наголосив Данилишин.

Як відомо, 8 жовтня 2011 року прем'єри країн СНД підписали договір про створення зони вільної торгівлі. Документ підписали глави урядів Росії, України, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Таджикистану, Молдови і Киргизії.

19 березня 2012 року Президент України Віктор Янукович заявив, що договір про ЗВТ в рамках СНД буде ратифікований найближчим часом.

21 березня лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що Верховна Рада поки що не готова до ратифікації цієї угоди через зауваження до Договору.

Вони полягають у нерівності умов, що стосуються введення торгових обмежень країнами Митного союзу та іншими членами Співдружності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування