Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кум Путіна обіцяє віддати владу народу

Четвер, 26 липня 2012, 10:11

Лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук вирішив надати громадянам право достроково припиняти повноваження парламенту й уряду.

Про це йдеться в підготовленому з ініціативи Медведчука законопроекті "Про внесення змін у Конституцію", який уже направили в Конституційну асамблею, повідомляє "Комерсант-Україна".

Документ стосується III розділу Конституції "Вибори. Референдум" і суттєво спрощує процедуру проведення референдумів, а також набрання чинності прийнятих на них рішень. 

Згідно зі ст. 72 Конституції, для оголошення всеукраїнського референдуму з народної ініціативи необхідно зібрати по всій країні 3 мільйони підписів. Законопроект пропонує зменшити їх кількість у шість раз.

"Всеукраїнський референдум з народної ініціативи проголошується на вимогу не менше 500 тисяч  громадян, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо проголошення референдуму зібрані не менш ніж в 2/3 областей... і не менш, ніж по 25 тисяч підписів у кожній області",- йдеться в документі.

Там же йдеться, що "проголошення всеукраїнського референдуму з народної ініціативи є обов'язком президента". 

Конституційній асамблеї також запропоновано при підготовці нової Конституції наділити всеукраїнський референдум правом відкликання Верховної ради й Кабінету міністрів.

"Рішення всеукраїнських референдумів з народної ініціативи є остаточними й не вимагають затвердження органами державної влади",- відзначається в законопроекті.

У Партії регіонів прогнозують, що Конституційна асамблея не підтримає законопроект Медведчука.

"Це не просто популізм, а популізм на грані фолу! Медведчук — професор права й прекрасно розуміє, що його пропозиції суперечать світовій і європейській практиці. Це стосується й висловлення недовіри уряду, і питання імплементації!" — повідомив народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.

За його словами, ініціатива Медведчука обумовлена тим, що він "претендує на місце в політиці й хоче повернутися із забуття".  

В опозиції вважаються, що законопроект Медведчука "спрямований на розвал державних інститутів".

"Наділяти такими правами народну ініціативу — це нонсенс! Уявіть собі, що вона зможе скликати референдум про приєднання частини території України до сусідньої держави, і це рішення буде остаточним! Очевидно, кумівство Віктора Медведчука з Володимиром Путіним дає про себе знати!" — обурився народний депутат від "Нашої України – Народної самооборони" Юрій Ключковський.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: