В ОБСЄ кваплять Раду з відновленням прав депортованих

Четвер, 26 липня 2012, 16:16

В ОБСЄ схвалюють ухвалення в першому читанні Верховною Радою законопроекту про відновлення прав депортованих за національною ознакою й закликають ухвалити його остаточно.

Про це сказав верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кнут Воллебек у четвер у Сімферополі після зустрічі з кримським спікером Володимиром Константіновим, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"І під час зустрічі в Києві, із представниками Верховної Ради, і тут (у Криму), ми закликали активізувати цей процес", - сказав він.

"Тому що ухвалення такого закону, який би сприяв відновленню прав депортованих народів – це дуже важливе й нагальне питання. Тому що вже з 2004 року, коли був ухвалений попередній закон, а потім заветований, це питання досі на рівні законодавства не вирішується", - пояснив Воллебек.

На запитання журналістів про те, чи бачить він якісь загрози міжнаціональному миру в Криму, верховний комісар відповів: "Я вважаю, що ситуація стабільна".

"Ми з задоволенням відзначаємо зусилля, які робить і уряд, і парламент, і всі представники кримської влади; той рівень співпраці, який існує і з представниками національних меншин, і з представниками меджлісу кримсько-татарського народу", - додав Воллебек.

Водночас, він нагадав, що час від часу в Криму відбуваються деякі інциденти, і останній із них – нанесення свастики на будинках, у тому числі там, де встановлена кримсько-татарська символіка.

У зв’язку з цим Воллебек зазначив, що в кримському суспільстві є елементи, які хочуть регулярно дестабілізувати ситуацію.

"Від таких людей ми ніколи не позбудемося. Вони є в кожному суспільстві. Що важливо? Щоб був солідний серйозний фундамент відносин між представниками влади й національних меншин. І тоді такі невеликі інциденти не переростуть у велику пожежу", - підкреслив він.

Верховний комісар ОБСЄ також закликав Верховну Раду й Раду міністрів Криму активно використовувати такі форми співпраці з представниками національних меншин як скликання засідань, зокрема, рад із представниками нацменшин.

"Для людей важливо, що їхній голос почутий, що вони - частина суспільства, і тоді можна буде уникнути більш серйозних конфліктів", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування