Кнопкодави ратифікували зону з СНД

Понеділок, 30 липня 2012, 12:27

Верховна Рада ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з СНД.

За відповідне рішення проголосували 260 карток депутатів.

Щоб представити угоду, до Верховної Ради прибув прем'єр Микола Азаров.

За його словами, після набуття чинності договору обсяги торгівлі з країнами СНД збільшаться на 35%, "а це сприятиме зростанню ВВП країни".

Він також зазначив, що ця угода відповідає національним інтересам та нормам СОТ.

При цьому перший заступник голови профільного комітету Тарас Чорновіл заявив, що комітет не підтримав закон про ратифікацію.

"Ми відзначили, що є сумніви з приводу юридичної чистоти підписання. А чи відповідали директиви, які були дані на підписання цього договору, безпосередньо тому тексту, який підписували?", - повідомив Чорновіл.

Кількість депутатів, які голосують. фото УП

Як відомо, 18 жовтня 2011 року 8 країн СНД домовилися про створення зони вільної торгівлі, однак з низкою вилучень щодо окремих груп товарів (на які мита все ж таки передбачено).

Документ тоді підписали глави урядів Росії, України, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Таджикистану, Молдови і Киргизії. Договір не підписали Азербайджан, Туркменістан і Узбекистан – але було заявлено, що ці країни планують приєднатися до нього.

Однак потім повідомлялося, що Україна відмовилась ратифікувати угоду, підписану Азаровим, у Верховній Раді, оскільки її текст відрізняється від того, який був парафований до підписання.

Сам Янукович був розсерджений, коли побачив підписаний Азаровим у Санкт-Петербурзі документ. Документ Азаров підписував без директив від президента.

У свою чергу Росія, яка дуже швидку ратифікувала цю угоду, висловила сподівання на якнайшвидшу ратифікацію і з боку Києва.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування