Отримання закордонного паспорта: черги, "зайці" і записані через інтернет

Вівторок, 31 липня 2012, 11:33

При отриманні закордонного паспорта в Міжрегіональному центрі видачі паспортних документів у Бортничах люди стикаються з величезними чергами й тими, хто заходить без черги зі співробітниками центру.

Як пише кореспондент "Комсомольської правди в Україні", приїхавши до центру о 6:40, вона була 26-ю в черзі, документи подала о 10:30, а сфотографувалася на паспорт у пів на дванадцяту.

Багато тих, хто подає документи, займають чергу до світанку, а потім очікують і досипають у машинах і навіть наметах. Більше 80 людей "живої черги" там за день приймають рідко.

При цьому ті, хто подає документи, проходять декілька черг: щоб зареєструватися, щоб подати ксерокопії паспорта й ідентифікаційного коду, щоб сфотографуватися й розписатися.

Повільний рух черги автор статті пояснює так: "Уся заковика – в "зайцях". Поза чергою й поза номерками вони заходили зі співробітниками центру під ручку – людей по 5-6 на годину оформлювалися й зникали".

Крім того, деякі записуються на прийом на сайті центру (passport-ua.org) – і тоді мають право подати документи позачергово. Їх на день буває по 10-20 осіб. Подача документів у таких проходить швидше (хвилин 15-ть).

Забрати готовий паспорт можна через 30 днів. На його отримання існує окрема черга, але рухається вона швидше. 

У Міжрегіональному центрі кажуть, що намагаються вирішити проблему черг:

"На день ми приймаємо по 100-150 осіб, 20 із яких проходять через онлайн-реєстрацію. Роботою співробітники завалені з самого ранку, і рук просто не вистачає. Ми вже думаємо про те, щоб розширити штат. Адже тоді зможемо обслуговувати ще більше людей".

Також у центрі зазначають, що найпростіше подати документи восени й ранньою весною, не в сезон відпусток. 

Крім Міжрегіонального центру, паспорти в столиці роблять у Загальнодержавному центрі оформлення й видачі закордонний паспортів (вулиця Саксаганського, 4), а також у турфірмах.

Ціни в приватників вищі: замість 377 гривень за 30 днів – 800 гривень (це для киян, іногороднім доведеться заплатити до 1000 гривень). Але плюс таких контор – у відсутності черг.

Кияни також можуть звертатися в Відділи віз та реєстрації (ВВІРи), які є в кожному районі столиці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування