Ступка і Драч закликали Януковича не зазіхати на святе

Середа, 4 липня 2012, 20:02

Члени Громадської гуманітарної ради при президенті виступають проти "узаконення російської мови як другої державної в Україні".

З таким зверненням до президента Віктора Януковича звернулися народний артист, художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Богдан Ступка і герой України, відомий поет, глава Товариства зв'язків з українцями за межами України "Україна - Світ" Іван Драч.

Зокрема, вони заявили, що готові залишити Громадську гуманітарну раду в протест проти цього закону.

"Цим законопроектом правляча партія - Партія регіонів робить замах на найсвятіше українського народу - на його мову", - зазначили підписанти.

"Українська мова конституційно закріплена як єдина державна мова в Україні, а надання регіонального статусу російській мові і ще 17 мовам національних меншин є нічим іншим, як спробою узаконити русифікацію Україні", - говориться в зверненні Ступки і Драча до президента.

На переконання діячів культури, в Україні російській мові нічого не загрожує. Захищати російську мову таким способом означає поставити під загрозу існування української мови та української державності, зазначили автори звернення.

"Цього український народ не допустить і буде вимагати від президента України як гаранта Конституції України покласти край антиконституційним діям Партії регіонів, яка разом з комуністами намагається продовжувати комуністичну політику русифікації України", - йдеться в заяві.

Драч та Ступка також звернулися до Януковича як главі Громадської гуманітарної ради з вимогою терміново скликати засідання ради і висловити свою, як президента Україні, позицію щодо цього закону.

"Очевидно, що законопроект "Про основи державної мовної політики" не тільки не сприятиме збереженню громадянської злагоди в суспільстві, досягнення компромісу і консенсусу у питаннях формування і реалізації мовної політики в Україні, а, навпаки, вже підняв високу хвилю протестів і поставив під загрозу збереження громадянського миру в суспільстві", - підкреслили автори заяви.

Крім того, вони зазначили: "Громадська гуманітарна рада повинна рішуче засудити ці спроби узаконення російської мови як другої державної в Україні. Якщо цього не буде зроблено, ми не будемо вважати можливим перебувати далі в складі Громадської гуманітарної ради".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News