Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Регіонали" вирішили обійтися без Литвина у питанні його звільнення

П'ятниця, 6 липня 2012, 09:22

Партія регіонів вирішила оскаржити в Конституційному суді процедуру звільнення спікера Верховної Ради бюлетенями.

Відповідне подання 51 депутата від Партії регіонів надійшло в КС, пише Комерсант із посиланням на прес-службу суду.

Автори просять перевірити на предмет конституційності положення регламенту про те, що рішення щодо кандидатур на посаду глави ВР приймається таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів; обраним главою ВР вважається кандидат, що одержав більшість голосів народних депутатів... якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менше двох третин депутатів.

Також вони просили перевірити на відповідність Конституції положення, у якому сказано, що рішення ВР про відкликання глави ВР із посади приймається таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів і оформляється постановою ВР; голосування вважається таким, що відбулося, якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менше двох третин депутатів. 

За інформацією газети, заява підписана представниками Партії регіонів - Василем Кисельовим, Олексієм Плотніковим і Ігорем Зваричем.

Днем раніше— 4 липня — Верховна рада прийняла закон, яким скасувала всі оскаржені в КС поправки. Автором цього документа також виступив представник Партії регіонів депутат Владислав Забарський. 

Ні Кисельов, ні Плотніков не захотіли коментувати свою ініціативу. "Передзвоніть юристам, відповідальним за це питання",- лише відповів Плотніков.

Депутат Владислав Лук'янов запевнив, що звернення до КС не пов'язане з небажанням спікера Володимира Литвина підписувати прийняті Радою зміни до регламенту, які не можуть набути чинності без автографу Литвина. "Ми хочемо одержати докази того, що скасовані нами норми не відповідають Конституції",— заявив Лук'янов. 

На думку представника парламентського комітету з питань регламенту й депутатської етики нунсівця Юрія Гримчака, подання в КС було подано після відмови Володимира Литвина підписувати закон, що спрощує процедуру його відставки з поста спікера.

"У Партії регіонів зрозуміли, що, крім Литвина, який подав у відставку, ніхто не має права підписати закон. Єдиним виходом зі сформованої ситуації стало звернення у КС",— заявив Гримчак. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування