Литвин вважає, що Янукович має змусити депутатів переголосувати мову

П'ятниця, 6 липня 2012, 12:46

Спікер Володимир Литвин вважає, що президент Віктор Янукович має втрутитися у вирішення питання мови.

Про це він сказав в інтерв'ю каналу Рада.

На питання, коли він очікує розв’язання цієї проблеми і чи може Верховна Рада для цього позачергове засідання, Литвин відповів:

"Ви розумієте, 150 депутатів може скликати позачергову сесію протягом 3 днів. Це потрібно зробити. Але виникає питання, для чого? Спочатку треба знайти ту базу, платформу, про яку я кажу. А вона дуже проста і очевидна: ми повинні розуміти, що ми не можемо будувати Україну частинами".

Він вважає, що виходом з ситуації могло би бути звернення президента Віктора Януковича до парламенту з проханням ще раз розглянути мовний закон, врахувавши всі поправки.

"Можна діяти таким чином, що президент звертається з листом до Верховної Ради: "Ви прийняли рішення, я поважаю ваше рішення. Водночас я попросив би розглянути позиції – другу, третю – до вашого рішення…" І зі свого боку опозиція бере на себе зобов’язання не блокувати, а брати участь у дискусіях з цього питання. Разом з тим розглядаються і поправки, які були запропоновані", - зазначив Литвин.

Він вважає, що влада і опозиція мають провести діалог, щоб знайти вихід з ситуації.

"Треба не стільки маніфестувати під Українським домом, а всім зайти в Український дім і обговорити, як далі працювати… Треба перейти до серйозної розмови. Сказано багато образливого…", - сказав Литвин.

"Перша пропозиція – заспокоїтися і домовитися про діалог, який дозволить вийти на законний шлях діяльності. Треба повернути роботу Верховної Ради у законне річище", - додав він.

Литвин зазначив, що парламент останнім часом "йшов до того, що буде вже відкрито приймати рішення, які не вкладаються ні в норми Конституції, ні в норми регламенту".

"Я не в останню чергу відповідальний за це", - сказав спікер.

На його думку, у мовному питанні "від самого початку потрібно було вийти на створення групи фахівців, по одній людині від фракції, поступити так, як поступили у 1989 році, щоб на законом працювали люди, які знайомі з мовною тематикою".

"Був ще час при підготовці до другого читання… Принаймні треба було почекати до закінчення роботи комітету і подивитися, що пропонується", - сказав Литвин.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування