Турчинов вважає, що дії Pussy Riot принизили демократів

Понеділок, 20 серпня 2012, 12:25

В об’єднаній опозиції вважають неприпустимим застосовувати неполітичні засоби для політичних протестів.

Про це заявив один із лідерів об’єднаної опозиції Олександр Турчинов, коментуючи на прохання журналістів результати процесу над Pussy Riot у Росії.

Він зазначив, що в Росії, так само, як в Україні, суди підконтрольні владі.

"Але політичні процеси повинні проводитися із використанням політичних інструментів, а не принижувати віруючих, тому що саме такі дії відволікають від політики і переводять проблему в іншу площину", - сказав Турчинов.

На його думку, засоби, які застосували дівчата з Pussy Riot, "сприяли посиленню влади і приниженню демократичних сил в Росії".

У свою чергу, інший лідер об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк вважає, що судовий процес на учасницями Pussy Riot був неправосудним і недемократичним.

"Хотілося б, щоб у світі поважали базові принципи демократії. Вважаю, що процес, який відбувся в Росії, не має ознак правосуддя і демократії", - заявив він.

Як відомо, минулої п’ятниці в Росії Хамовницький суд Москви визнав винними і засудив до 2 років позбавлення волі у виправній колонії загального режиму учасниць панк-гурту Pussy Riot, які проводили несанкціоновані акції в не призначених для цього місцях.

Зокрема, "майданчиком" для виступу активісток ставали станції московського метро, ​​дахи тролейбусів, слідчий ізолятор поліції, Червона площа і храм Христа Спасителя. За останню акцію, проведену у храмі Хреста Спасителя 21 лютого і названу "панк-молебень", "Богородиця, Путіна прожени!", дівчата були заарештовані.

Суд встановив, що дівчата скоїли злочин "за мотивами релігійної ненависті".

"Мотив релігійної ненависті в діях підсудних суд убачає в наступному: підсудні позиціонують себе прихильниками фемінізму, тобто руху за рівноправність жінок із чоловіками", - заявила 17 серпня суддя Марина Сирова.

Крім того, судмедексперти зафіксували в учасниць Pussy Riot Надії Толоконникової, Марії Альохіної й Катерини Самуцевич "змішаний розлад особистості" у вигляді "відстоювання власної точки зору", "активної життєвої позиції, прагнення до самореалізації" тощо.

Учасницям Pussy Riot також загрожує суд про компенсацію жительці Новосибірська за моральні страждання в розмірі 30 тисяч рублів (близько 7,5 тисяч гривень).

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування