Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європейському суду знадобиться 2 роки на рішення по справі Тимошенко?

Середа, 29 серпня 2012, 13:08

Європейський суд з прав людини винесе рішення по "газовій справі" екс-прем'єра Юлії Тимошенко не раніше, ніж через два роки.

Про це заявив голова правління Української Гельсінської групи Євген Захаров в ході медіа-клубу "ЧЕСНО про вибори" , повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Це оптимістичний прогноз, що за два роки це питання буде розглянуто", - сказав він.

Захаров нагадав, що після винесення рішення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ по "газовій справі" адвокати одержали можливість звернутися до Європейського суду протягом шести місяців.

"Але я думаю, що захист Тимошенко подасть цю заяву раніше, і, якщо подивитися на терміни, які є зараз в ЄСПЛ, які визнані пріоритетними, то думаю, це буде не більше двох років, але може і більше", - зазначив правозахисник.

На його думку, ЄСПЛ винесе рішення про порушення статті 6 Європейської конвенції про права людини - про право на справедливий суд.

"Якщо є рішення про порушення ст.6 - права на справедливий суд, що можна очікувати, і якщо це рішення буде стосуватися помилкових тлумачень доказів - що теж буде безумовно, то виконати таке рішення про порушення ст.6 статті означає скасувати вирок, іншим шляхом його виконати не можна ", - сказав він.

При цьому Захаров нагадав, що рішення ЄСПЛ є обов'язковими для виконання. Процедурно це означає, що адвокати Тимошенко повинні будуть звернутися в Вищий спецсуд у цивільних і кримінальних справах, який повинен буде скасувати рішення апеляційного суду та суду першої інстанції і направити справу на новий розгляд.

Правозахисник також прогнозує, що ЄСПЛ винесе рішення по вже подану скаргу Тимошенко, яку він почав розглядати 28 серпня, не раніше, ніж через два місяці.

Як відомо, 28 серпня Європейський суд з прав людини розпочав розгляд скарги Тимошенко на незаконність її арешту та політичну мотивованість справи.

У середу Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ підтвердив законність вироку Тимошенко.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування