ЄС і ПАРЄ розчаровані, що вирок Тимошенко лишили чинним

Середа, 29 серпня 2012, 16:37

 

Європейський Союз глибоко розчарований у зв’язку з ухваленим рішенням щодо касації екс-прем'єра Юлії Тимошенко у "газовій справі".

Про це заявив представник Європейської комісії Майкл Манн у Брюсселі в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми з жалем відзначили рішення Вищого спеціалізованого суду України", - сказав він.

"Ми глибоко розчаровані наслідками поточної ситуації, коли два важливі лідери опозиції не зможуть взяти участь у майбутніх парламентських виборах, коли суд не поважає міжнародні стандарти у відношенні справедливого, прозорого процесу", - заявив Манн.

Він зазначив "важливість для українських влади вжити конкретних заходів, щоб вирішити системні проблеми судової системи, а також виборчого правосуддя, включаючи справи Тимошенко, Луценка й інших", а також не допускати повторення подібних ситуацій.

"Ми також зі стурбованістю відзначили новий вирок у відношенні Луценка. Ми будемо продовжувати пильно стежити за розвитком ситуації, пов'язаної зі справам у відношенні Тимошенко, Луценка й інших", - сказав Манн.

У свою чергу, глава ПАРЄ Жан-Клод Міньйон і співдоповідачі по Україні Майліс Репс і Марієтта де Пурбе-Лундін також висловили глибоке розчарування таким рішенням суду, повідомляє прес-служба асамблеї.

"Асамблея неодноразово заявляла, що газова справа зводиться до кримінальної відповідальності за нормальний політичний процес прийняття рішень. Враховуючи численні запитання, які виникли у відношенні судового розгляду, які привели до її (Тимошенко) засудження, ми - як і багато інших друзів України - чекали, що касаційний суд задовольнить її апеляцію",- йдеться в заяві.

Президент ПАРЄ і співдоповідачі закликали президента Віктора Януковича втрутитися.

"Янукович дав зрозуміти співдоповідачам, що він буде готовий втрутитися в цю справу, якщо її апеляція була відхилена касаційним судом. Тому ми закликаємо, щоб він дотримав свого слова без зволікання для того, щоб вирішити питання ув'язнення колишніх членів уряду. Ці випадки не повинні затьмарювати майбутніх виборів ", - підкреслили вони.

На запрошення президента Януковича, співдоповідачі мають намір відвідати Україну до наступної сесії Асамблеї, щоб обговорити можливі політичні шляхи для вирішення цього питання відповідно до стандартів Ради Європи.

Як повідомлялося, 29 серпня Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ України залишив у силі вирок Тимошенко у "газовій справі", яким вона засуджена до 7 років позбавлення волі.

Раніше Луценка, уже засудженого до 4 років позбавлення волі, визнали також винним у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів відносно водія колишнього заступника глави СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка й засудили до ще 2 років обмеження волі.

Перед тем захист Луценка оскаржив у Європейському суді з прав людини арешт екс-голови МВС. Згідно з рішенням ЄСПЛ від 3 липня, арешт Луценка порушує права людини. Суд також зобов'язав Україну виплатити Луценку 15 тис євро компенсації моральної шкоди.

Тимошенко й Луценко були внесені у виборчий список Об'єднаної опозиції, але ЦВК виключив їх зі списку у зв'язку з тим, що вони мають незняті й непогашені судимості.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування