США та Канада також розчаровані рішенням по Тимошенко

Четвер, 30 серпня 2012, 11:25

Сполучені Штати Америки розчаровані рішенням суду касаційної інстанції, який відхилив касаційну скаргу захисту екс-прем’єр Юлії Тимошенко на вирок їй у "газовій справі".

Про це заявила в середу речниця Державного департаменту США Вікторія Нуланд, повідомляє прес-служба Держдепартаменту

"Ми розчаровані цим рішенням", - сказала вона і додала, що США неодноразово висловлювали стурбованість політично мотивованими судовими процесами щодо опозиційних лідерів та колишніх членів уряду, включаючи Юлію Тимошенко та Юрія Луценка".

"Ми продовжуємо наполягати на тому, щоб уряд звільнив Тимошенко та інших членів уряду та на тому, щоб їхні повні політичні та громадянські права були відновлені", - наголосила Нуланд.

Відповідаючи на питання, чи має намір США вдаватися до якихось "політичних дій" щодо України, вона відповіла:

"Протягом усіх процесів ми висловлювали стурбованість щодо їхнього проведення, щодо доказової бази, щодо юридичного процесу, щодо поводження з особистостями. Ми не просто говоримо про якісь окремі випадки. Ми говоримо про те, як  вцілому правосуддя було використано в цих справах. Наше занепокоєння в тому, що вони політично мотивовані та не поєднується з українськими законами", - додала вона.

Також розчарування рішенням Вищого спеціального суду  висловили у Канаді.

"Канада глибоко розчарована рішенням Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ по справі Юлії Тимошенко залишивши вирок в силі", - заявив міністр закордонних справ Джон Баірд.

"Судові слухання, які проводились таким чином, викликають серйозні занепокоєння щодо зобов’язань України дотримуватись міжнародних норм у відношенні справедливого, прозорого та належного процесу". – заявив він.

"Як і попередні, очевидно політично мотивовані судові процеси, це рішення є частиною тривожної тенденції, яка руйнує інституції, від яких залежить мирне, процвітаюче та демократичне суспільство. Я закликаю український уряд зміцнити незалежність судової системи", - наголосив він.

"Легітимна та активна опозиція є важливою частиною сильної та ефективної демократії", - підкреслив він. 

Раніше занепокоєння рішенням Вищого спецсуду висловили Великобританія,  ЄС та ПАРЄ, Швеція та Європарламент.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування