В Харкові через "язык" зібрались три різні мітинги

Четвер, 30 серпня 2012, 11:09

У Харкові прихильники та противники мовного закону пікетують сесію облради, де буде розглядатися статус російської мови.

На площі Свободи навпроти Будинку Рад проходять три мітинги, повідомляє УНІАН.

Зокрема, пікет КПУ, в якому бере участь близько 50 осіб, пікет ВО "Свобода", у якому бере участь також близько 50 осіб, і пікет прихильників об’єднаної опозиції, на якому присутні понад 100 осіб.

Активісти КПУ тримають прапори партії і транспаранти з написами: "Русскому языку – статус государственного", "Двуязычие – гарантия единства Украины", "Национализму – нет, двуязычию – да", "Защитим право жителей Слобожанщины пользоваться русским язиком".

Прихильники КПУ вимагають доопрацювати мовний закон і надати російській мові статус державної, а не регіональної. Але, на їхню думку, це питання повинно вирішуватися на Всеукраїнському референдумі, а не в парламенті.

Активісти ВО "Свобода" тримають національні прапори і прапори із символікою партії. Люди наголошують на тому, що мовний закон є антинаціональним, і його потрібно скасувати. Противники мовного закону скандують: "Ганьба!", "Банду геть!".

На думку голови облорганізації "Свобода" Ігоря Швайки, русифікація України буде продовжуватися допоки в країні не з’явиться національна влада.

Прибічники Об’єднаної опозиції тримають національні прапори, прапори ВО "Батьківщина" і політичної партії "Наша Україна", а також транспаранти з написами: "Ні мовному розколу України", "Єдина мова – єдина держава". Прихильники Об’єднаної опозиції вимагають від облради не затверджувати за російською мовою статусу регіональної.

Спікери всіх трьох пікетів говорять одночасно, намагаючись перекричати один одного. Прихильники КПУ використовують звукопідсильнувальну апаратуру.

Пікет КПУ відділений кордоном міліції від пікетів ВО "Свобода" і Об’єднаної опозиції.

Як відомо, в четвер о 10.00 розпочалась сесія Харківської облради, на якій вирішуватиметься питання про надання російській мові статусу регіональної в окремих районах області.

Російській мові вже надали статус регіональної - Харківська міськрада, Одеська міська та обласна ради, Запорізька і Донецька обласні ради та Севастопольська міська, а також Луганська, Дніпропетровська та Херсонська облради.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News