Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Редактори світу готують Януковичу "очну ставку" й не розуміють ідеї бойкоту

П'ятниця, 31 серпня 2012, 11:17

Редактори провідних газет і видавництв світу говоритимуть про проблеми у сфері ЗМІ в Україні під час Всесвітнього газетного конгресу та форуму редакторів, що відбудеться в Києві 2-5 вересня.

Тому ідея бойкоту конгресу виглядає як непорозуміння, заявив DW заступник гендиректора Всесвітньої асоціації видавців газет і новин (WAN-IFRA) Ларрі Кілман, коментуючи заяву гендиректора каналу ТВі Миколи Княжицького.

Княжицький пояснив DW, що "неправильно робити вигляд, що в Україні зі свободою слова все гаразд і брати участь у з'їздах, які нібито легітимізують українську владу в той час, коли вона затискає свободу слова перед виборами".

А Кілман упевнений: "Те, що конгрес збере в Україні видавців і редакторів впливових ЗМІ з усього світу, дасть їм можливість добре роздивитися проблеми ЗМІ в країні, а ця аудиторія – дуже критична".

За його словами, подальшому моніторингу та обговоренню ситуації в українських ЗМІ, в тому числі й стосовно свободи слова буде приділено велику увагу під час конгресу.

Якщо ж урядовці почнуть казати, що присутність учасників конгресу в Києві свідчить про схвалення медійної ситуації, то на це буде негативна відповідь, запевнив Кілман.

Він також зауважив, що українська журналістика має проблеми, пов'язані не лише зі свободою преси, але й "ринок ЗМІ в Україні дуже слабкий".

"Ліквідувати контроль влади, подолати цензуру – так, це все потрібно, але посилення медійної справи є справді важливим кроком", - сказав Кілман.

У свою чергу, головний редактор німецького видання Heilbronner Stimme Уве Геер каже, що нині дуже важливо, щоб журналісти з усього світу з'їхалися до України.

"Ми бачимо з повідомлень у мас-медіа, що ситуація з незалежними ЗМІ в Україні дуже складна, тому ми ще більше хочемо туди поїхати, щоб підтримати незалежну пресу, а також показати, що ми також виступаємо за свободу ЗМІ в Україні", - сказав він.

Коментуючи те, що конгрес відбуватиметься в Києві на запрошення президента Віктора Януковича, а генеральним спонсором виступає група компаній Дмитра Фірташа Group DF, Геер зазначив, що не є "щасливим" з цього приводу. Однак додав, що конгрес треба використати як можливість, аби розібратися в ситуації на місці.

Геер очікує, що проблемам українських ЗМІ під час заходів у Києві буде приділено велику увагу: "Ми цього чітко вимагатимемо, інакше цей конгрес не матиме жодного сенсу".

Речник керівництва Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH Тобіас Тревісан також зазначив, що конгрес у Києві покликаний привернути увагу світу до "сумнівної ситуації зі свободою преси в Україні" і влаштувати очну ставку уряду Януковича з вимогами Всесвітньої асоціації видавців газет і новин щодо свободи преси.

Крістоф Кеезе з німецького видавничого дому "Axel Springer" також вважає, що потрібно повідомляти про Україну чесно й критично, а для цього потрібно побувати в ній.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...