Данилишин вважає, що Росія ткнула Україну в "чергову формальність"

П'ятниця, 31 серпня 2012, 13:24

Екс-міністр економіки Богдан Данилишин вважає, що введення Росією утилізаційного збору з автомобілів без преференцій для України свідчить, що Договір про зону вільної торгівлі з СНД є "формальністю".

Про це він написав у своєму Facebook.

"Введення Росією утилізаційного збору з автомобілів, де немає ніяких преференцій для української сторони, показало, що Договір про ЗВТ з СНД, як і з Росією, є черговою формальністю", - написав він.

"До речі, для країн-членів Митного Союзу утилізаційний збір не передбачений", - наголосив екс-міністр, який отримав політичний притулок у Чехії.

На його думку, "пролоббіювали свої комерційні інтереси – то труби, то патоку, то ще щось – замість того, щоб вести системну роботу з російськими асоціаціями і виробниками".

При цьому стан справ в сфері міжнародної торгівлі Данилишин називає тривожним. "Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за 1 півріччя 2012 року становило – 7.2 млрд долл США", - пише екс-міністр.

При цьому він зазначає, що на Російську Федерацією припадає майже 32% загального обсягу зовнішньоторговельного обороту України (при пороговому значенні не вище 30%). 

"Україна за 6 місяців 2012 року має товарообіг з країнами СНД, який становить майже 40% (29,4 млрд. дол. США) від загального товарообігу України. А товарообіг України з країнами Митного союзу складає майже 95% (27,9 млрд. дол. США) від загального товарообігу України з країнами СНД за перше півріччя 2012 року", - констатує Данилишин. 

За його словами, високий ступінь відкритості української економіки (відношення зовнішньоторговельного обороту до ВВП - 113,2%), низька конкурентоспроможність виробництва, його висока енерго- та матеріалозатратність, низький технологічний рівень експортної продукції "продовжують розбалансовувати зовнішньоекономічну діяльність в умовах погіршення кон’юнктури на світових ринках".

"Рівень зовнішньоекономічної безпеки країни знижується", - зазначає Данилишин.

Вищою за порогове значення – 40% – залишається і частка сировинної та з низьким ступенем переробки продукції у вітчизняному експорті.

В умовах нестабільного розвитку світових ринків та посиленні експортної орієнтованості вітчизняної економіки, негативні тенденції у зовнішньоекономічній безпеці України будуть посилюватимуться, що впливатиме на здатність забезпечувати сталий і прогнозований розвиток економіки, вважає екс-міністр.

На думку Данилишина, для покращення рівня зовнішньоекономічної безпеки країни необхідно оптимізувати структури експорту й імпорту, а також отримувати максимальні вигоди від участі у вже наявних міжнародних об’єднаннях (СОТ, СНД, ГУАМ тощо) і вирішувати питань приєднання до нових перспективних економічних союзів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування