Влада не дійде до критичної межі з Радою Європи - політолог

Понеділок, 10 вересня 2012, 20:31

Українська влада не доводитиме відносини з Радою Європи до рівня критичних.

Таку думку озвучив політолог Володимир Фесенко, коментуючи заяву Секретаря РЄ про те, що Україні може загрожувати міжнародна ізоляція через недотримання принципів демократії.

"Тут не така проста і однозначна ситуація. Чуттєвою для України може бути санкція охолодження стосунків і їх загострення з Європейським Союзом. Проте, ми бачимо, що зараз дискутується питання щодо списку Магніцького відносно Росії", - цитує експерта Gazeta.ua.

"Але Рада Європи - це міжнародна організація, яка фактично є політичним клубом. Максимальні санкції, які можуть бути з боку Ради Європи - це призупинення голосування української делегації в Раді Європи, або виключення, чи тимчасове призупинення членства в ній. Я не думаю, що зараз може постати питання виключення - для цього потрібні дуже вагомі обставини", - розповів він.

Фесенко наголосив, що жодних санкції Рада Європи не вживала навіть після війни Росії з Грузією.

"Навіть питань про це не було. Україна ж свої зобов'язання виконувала - були певні питання пов'язані із судовою реформою, реформуванням кримінальної юстиції, деяких функцій прокуратури. Але це було пов'язане зокрема з тим, що були потрібні зміни до Конституції. А це вже велике питання внутрішньої політики", - зазначив політолог.

"Якихось суттєвих криз в стосунках з Радою Європи не було. Ми були під моніторингом, ми в зоні ризику, як і більшість пострадянських країн. Є певні проблеми з демократією, зауваження щодо певних наших зобов'язань. Але тут не така критична ситуація", - пояснив він.

Водночас, Фесенко не виключає, що можуть виникнути проблеми, якщо Україна проігнорує рішення Європейського суду з прав людини.

"Це інституція, яка якраз знаходиться у сфері впливу Ради Європи. Вона діє у відповідності до європейської Хартії прав людини, яку Україна підписала. Якщо ми не будемо виконувати рішення суду у Страсбурзі, тоді дійсно може постати питання порушення наших зобов'язань перед Радою Європи і міжнародних договорів", - уточнив він.

"Були певні зауваження з боку ЄСПЛ в питанні умов перебування наших ув'язнених, серйозні зауваження про те, що багато людей роками чекають суду. По окремих випадках ми реагуємо, але не завжди є системне реагування", - додав політолог.

Проте, за словами експерта, Україна, скоріше за все, реагуватиме хоча б частково на подібні зауваження.

"Якщо будуть дуже вагомі зауваження, щодо невиконання рішень ЄСПЛ, по справах Луценка та Тимошенко, тоді може бути достатньо критична ситуація. Але ці умови частково виконуватись будуть - штраф заплатять і Луценку і Тимошенко, можливо буде частковий перегляд справ, і до критичної межі доводити не будуть", - вважає він.

"Можуть бути критичні резолюції по ситуації в Україні, але треба враховувати, що це політичний клуб, в якому беруть участь різні країни, тому може бути гра різних інтересів", - підсумував Фесенко

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News