Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гість Януковича вдома диктує журналістам, що писати

Четвер, 13 вересня 2012, 10:33

У Стамбулі почався найгучніший в історії Туреччини судовий процес над журналістами. Судять 44 журналістів, більшість із яких уже дев'ять місяців перебувають під арештом.

Про це пише Комерсант-Україна.

Практично всі журналісти, які опинились на лаві підсудних,- курди, їм інкримінують зв'язки з Робочою партією Курдистану, що в Анкарі вважають терористичною організацією.

Однак юристи, що вивчили 800-сторінковий обвинувальний документ, виявили багато епізодів, що не мають ніякого відношення ні до тероризму, ні до курдського сепаратизму. 

Так, один з журналістів обвинувачується в "дискримінації держави" - за те, що розповів про випадки сексуального домагання в найбільшій національній авіакомпанії Turkish Airlines.

Його колезі загрожує строк за публікацію матеріалу про розтління неповнолітніх у в'язниці міста Адена.

Серед інших "злочинів", скоєних співробітниками ЗМІ,— інтерв'ю з лідером курдської партії "Мир і демократія" Селахаттіном Демирташем і повідомлення про втрати в ході зіткнень між урядовими військами й бойовиками РПК. 

За даними правозахисних організацій, зараз у Туреччині - країні, що входить у НАТО й що прагне вступити в ЄС,- у в'язницях перебуває більше 100 журналістів.

Це більше, ніж у Китаї або Ірані,- країнах, які на Заході звикли вважати самими злісними порушниками свободи преси.

На думку адвоката Мераля Даниша Бекташа, прем'єр Реджеп Тайїп Ердоган "відкрито загрожує журналістам і диктує їм, що писати". 

Не відстає від глави уряду й міністр внутрішніх справ Ідріс Наім Шахін, що представляє ту ж правлячу Партію справедливості й розвитку. Коментуючи судовий процес, він порівняв "кулі, випущені курдськими терористами", з "статтями, написаними в Анкарі". 

Як відомо, Ердоган прилетів в Україну, де він проведе зустріч із президентом Віктором Януковичем. Також він візьме участь у Ялтинському Форумі YES.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...