Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прем'єр Туреччини: Іслам несе світу мир, а американський фільм - ворожа провокація

П'ятниця, 14 вересня 2012, 12:34

Прем'єр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликає мусульман не піддаватися на провокацію, якою є скандальний фільм "Невинність мусульман".

Про це він заявив на відкритті 9-ї Ялтинської щорічної зустрічі у п'ятницю, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Фільм, який ображає іслам і пророка, є ворожим і провокацією ... Хочу закликати ще раз мусульман світу - це потужна провокація проти нашого життя, і ті, хто вдаються до насильства, прагнуть спровокувати мусульман. Ми таких провокацій терпіти не можемо", - сказав він.

На його думку, подібні фільми не можуть бути виправданими свободою висловлювання.

"Образа пророка не може бути виправдана свободою висловлювання. Релігії, пророки - священні цінності людей. Це річ недоторканна. Не можна образу і знущання виправдати свободою висловлювання або слова. Навпаки, це крах самих основ свободи висловлювання, свободи віросповідання", - зазначив він.

За словами турецького прем'єра, необхідно засудити такий фільм і тих, хто вчинив насильницькі дії, що стали наслідком картини "Невинність мусульман".

"Це не може бути причиною, щоб невинних людей ображати, або шкодити їм, або нападати. Це не виправдовується нічим, і, перш за все, ісламом. Іслам несе звістку миру всьому світу і всім людям і засуджує всі вчинки, що несуть шкоду безневинним людям. Ніхто не може в ім'я ісламу робити такі речі і робити те, що сталося в Лівії в нападі на дипломатичну місію США ", - підкреслив Ердоган.

У той же час, він заявив, що диктаторський режим Башара Ассада в Сирії повинен бути якнайшвидше замінений на демократичний.

"Режим Ассада наближається до неминучого кінця ... Ми повинні сказати вголос цій драмі людства -"н ", не дати можливості полум'ю охопити весь регіон, щоб якомога швидше пройшов процес трансформації", - сказав прем'єр Туреччини.

Як відомо, хвиля протестів почалася ще у вівторок ввечері в Каїрі, де близько 2 тисяч єгипетських мусульман, обурені американським фільмом, оточили посольство США.

Пізніше в Лівії було атаковане американське консульство в Бенгазі. Озброєна група ісламістів обстріляла будівлю з гранатометів і підпалила її. В результаті загинув американський посол у Лівії Кріс Стівенс, співробітник прес-служби держдепу Шон Сміт, а також двоє морських піхотинців, що, імовірно, охороняли посла.

Обурення викликав фільм "Невинність мусульман", що вийшов в США, який по всьому світу сприйняли як образу ісламу.

Уряд США заперечує причетність до появи скандального фільму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...