Владі радять повернутися до виборів, які відображають волю виборців

Понеділок, 17 вересня 2012, 16:38

Передвиборча делегація National Democratic Institute закликає владу України вирішити проблеми, пов’язані з парламентськими виборами, і підвищити довіру до виборів.

Про це йдеться у звіті Національного Демократичного Інституту, який у понеділок представили на прес-конференції, сказано в прес-релізі.

"Україна пережила низку вражаючих демократичних досягнень за останнє десятиліття", - відзначила організація, однак констатувала, що після кількох років демократичних невдач "необхідні політична воля та надзвичайні зусилля, щоб повернутися до виборів, які справді відображатимуть волю виборців".

У звіті сказано, що проблеми, пов’язані з законодавчою базою, межами округів, виборчими комісіями, реєстром виборців, залякуванням виборців, зловживанням адміністративним ресурсом, процедурами подання скарг та їх розглядом, встановленням камер на виборчих дільницях, ЗМІ та умовами ведення кампанії, а також участю жінок і спостереженням за виборами, потребують негайної уваги до виборів.

NDI привітав заяву президента Віктора Януковича про те, що "виборча кампанія має пройти бездоганно, у повній відповідності з міжнародними стандартами".

Відповідно до звіту передвиборчої делегації, "українці мають навички і потенціал для досягнення цілей, заявлених президентом", проте, у зв’язку з питанням вибіркового переслідування політичних лідерів, уряд може зіткнутися з високим "порогом" для відновлення суспільної довіри.

Міжнародні експерти NDI наголосили, що коли виникають значні сумніви щодо справедливості виборів, повинні бути застосовані додаткові засоби безпеки.

Делегація вважає, що багато поставлено на карту в цих виборах.

"Якщо громадяни приймуть результати виборів як такі, що відображають їхню волю, легітимність парламенту і уряду зросте в очах українців та міжнародної спільноти", - йдеться у звіті.

"Це зміцнило б позицію України як головуючої країни в ОБСЄ у 2013 році. Це також допомогло б Україні вирішити внутрішні проблеми, які найбільше турбують її громадян, до яких належать економічні реформи і боротьба з корупцією", - зазначає делегація.

"Крім того, ці вибори підготують грунт для президентських виборів у 2015 році, які викличуть навіть ще більше уваги", - додається у звіті.

Звіт надав рекомендації щодо конкретних заходів, деякі з яких мають бути вжиті у найближчі дні та тижні, щоби позитивно вплинути на голосування у жовтні. Також були рекомендовані зміни, які мають бути здійснені невдовзі після виборів.

Передвиборча делегація NDI перебувала в Україні з 10 по 17 вересня для надання оцінки виборчої готовності напередодні парламентських виборів, огляду політичної ситуації, аналізу фактів, які можуть вплинути на "цілісність виборчого процесу" тощо.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...