Омбудсмен пропонує Раді не спішити з наклепом

Вівторок, 18 вересня 2012, 21:05

Прийняття закону про наклеп може призвести до суттєвого обмеження свободи вираження поглядів і може мати стримуючий ефект у діяльності ЗМІ.

Про це заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська у відкритому листі до керівництва парламенту щодо ухвалення в першому читанні проекту закону.

Вона нагадала, що 2 серпня 2012 року оприлюднила висновок стосовно недоцільності прийняття законопроекту про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини.

Лутковська уточнила, що деякі положення проекту закону не відповідали міжнародним зобов’язанням, які Україна взяла на себе в питаннях дотримання прав людини.

У цьому висновку, зокрема, було наголошено на тому, що з 2001 року кримінальне законодавство України не передбачає відповідальності за наклеп і образу, і ще 2001 року український законодавець вирішив декриміналізувати дифамацію, тим самим виконавши зобов’язання, взяті на себе Україною при вступі до Ради Європи.

"Таке рішення віталось ПАРЄ, а також Комітетом ООН з прав людини за підсумками розгляду П’ятого періодичного звіту щодо виконання Міжнародного пакту про громадянські і політичні права", - уточнила омбудсмен.

Запропоновані законопроектом санкції, на думку уповноваженого, "є надмірними, що може призвести до суттєвого обмеження свободи вираження поглядів і може мати стримуючий ефект у діяльності засобів масової інформації", повідомляє її прес-служба.

"Звертаюсь до керівництва Верховної Ради із пропозицією про спільну організацію публічного обговорення проекту закону за участю народних депутатів, вітчизняних та зарубіжних експертів, представників неурядових організацій та ЗМІ", - підсумувала Лутковська.

Як відомо, Верховна Рада проголосувала в першому читанні за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини.

Згідно зі змінами до законодавства журналістів, а також інших громадян, що поширять інформацію, яку хтось розцінить як посягання на його честь і гідність, чекають покарання у вигляді штрафів, виправних робіт та ув’язнень.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування