Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії придумали, як залишити правозахисників без грошей

Середа, 19 вересня 2012, 12:29

Росія заборонила на своїй території діяльність агентства США з міжнародного розвитку USAID.

У російському МЗС пояснюють це рішення тим, що USAID, нібито намагалося впливати на політичні процеси в Росії через розподіл грантів, передає ВВС.

"Таке рішення викликане в першу чергу тим, що характер роботи представників агентства в нашій країні далеко не завжди відповідав заявленим цілям сприяння розвитку двостороннього гуманітарного співробітництва. Мова йде про спроби впливати через розподіл грантів на політичні процеси, включаючи вибори різного рівня, і інститути громадянського суспільства", - заявив МЗС.

За словами офіційного представника МЗС Росії Олександра Лукашевича, Москва дала строк до 1 жовтня, щоб агентство закрило свої російські офіси.

"Серйозні питання викликала активність Агентства з міжнародному розвитку в російських регіонах, особливо на Північному Кавказі, про що ми неодноразово попереджали наших американських колег", - особливо відзначає російське зовнішньополітичне відомство.

На сайті міністерства відзначається, що російське громадянське суспільство стало цілком зрілим і не має потреби "у зовнішньому керівництві".

МЗС при цьому висловив готовність співробітничати з USAID у третіх країнах, яким гостро необхідна гуманітарна допомога.

Правозахисники вважають, що закриття USAID у Росії є тривожним сигналом.

"Таким  чином намагаються позбавити фінансування правозахисний сектор, екологічний сектор, тому що саме ці організації по суті не можуть дістати кошти всередині країни", - сказала в інтерв'ю Російській службі Бі-Бі-Сі глава правозахисної асоціації "Голос" Лілія Шибанова.

В асоціації "Голос" підкреслюють, що після закриття USAID в Росії правозахисним організаціям буде складно знайти донорів для своїх проектів.

Через закриття USAID в Росії, кажуть в "Голосі", фінансування деяких найближчих проектів заморожено.

"І для нас, звичайно, найбільший удар, що зараз саме ті гроші, які потрібні нам на жовтневі вибори, вони будуть заблоковані", - сказала Шибанова.

Крім проектів, пов'язаних із правозахисною діяльністю й виборами, USAID фінансувала в Росії програми по боротьбі з ВІЛ і туберкульозом, а також програми по охороні материнства й дитинства, допомоги інвалідам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування