На всю Раду Європи найбільше прокурорів в Україні

Четвер, 20 вересня 2012, 14:45

Україна є однією з небагатьох країн з 47 членів Ради Європи, які не мають жодних систем оцінки діяльності суддів.

Про це йдеться в останньому звіті Ради Європи щодо якості та ефективності функціонування судових систем країн-членів за 2010 рік, повідомляє Тиждень.ua.

Витрати на судову систему в Україні є одними з найнижчих в регіоні та складають 5,6 євро у розрахунку на одного громадянина. Найнижчим цей показник є в Молдові – 2,4 євро на людину, найвищим – у Швейцарії 116,5 євро та Сан Маріно 163,5 євро. У Росії та Польщі ця цифра становить 20,4 євро та 35,7 євро відповідно.

Між тим, за даними Ради Європи суми коштів, які витрачаються на освіту та підготовку суддів, в Україні у період з 2008 по 2010 роки скоротилося на 87,2% через перерозподіл грошей задля інших урядових програм. Тоді як загалом по Європі фінансування виросло в середньому на 15% завдяки створенню нових інституцій (Бельгія та Швейцарія) та активній підготовці суддів (Росія, Молдова, Болгарія).

Втім, сума витрачена урядом України на прокуратуру в 2010 році становить 0,11% від ВВП, що є одним з найвищих показників серед усіх досліджених країн. Крім того Україна має найвищу з усіх країн кількість прокурорів – 24,9 на 100 тисяч населення.

Разом Андоррою, Кіпром, Грецією, Молдовою та Сан Марино Україна також потрапила до групи країн з найнижчим рівнем комп’ютеризації судів.

Україна, Андорра, Вірменія, Бельгія, Угорщина, Ірландія, Люксембург, Мальта, Болгарія, Кіпр, Румунія також не мають спеціальних систем для оцінки діяльності суддів. А Україна при цьому є єдиною країною, де немає жодної системи моніторингу кількості справ, які надходять до судів, кількості рішень та тривалості проваджень.

Молдова, Грузія, Україна та Норвегія є лідерами за кількістю відкритих проваджень проти професійних суддів. В Україні в середньому в 2010 році таких справ було 9,9 на 100 суддів. Тоді як рекордною того ж року стала також кількість розслідувань щодо прокурорів – 602.

Як відомо, 18 вересня Рада прийняла законопроект № 11074 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань удосконалення діяльності прокуратури", що обмежує повноваження прокуратури.

Рада Європи неодноразово наполягала на змінах до законодавства для обмеження повноважень прокуратури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування