На Банковій запевняють, що "виборчого туризму" більше не буде

Четвер, 20 вересня 2012, 18:33

Процедура зміни місця голосування виборця значно ускладнилася, що не дозволить допустити підозрілого збільшення виборців в окремих регіонах.

Про це заявила радник президента - представник президента в Конституційному cуді Олена Лукаш, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Органи Держреєстру і МВС здійснюють контроль і моніторинг аномальних "переміщень" громадян... Громадян прошу не ставати співучасниками злочинних дій по спотворенню волевиявлення виборців. Голосуйте там, де живете", - заявила вона.

Лукаш зазначила, що 13 вересня Центральна виборча комісія прийняла новий Порядок тимчасової зміни місця голосування виборця.

Документ зобов'язує виборця для заміни місця голосування подавати заяву, в якій мають бути вказані прізвище, дата і місце народження, виборча адреса, а також мотивування необхідність тимчасової зміни місця голосування та адресу, де громадянин перебуватиме в день виборів.

До заяви обов'язково повинні бути додані документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Це може бути довідка медичної установи, довідка з місця роботи; документ, що підтверджує місце проживання виборця на території відповідної виборчої дільниці.

У разі, якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали обов'язково пред'являються до органу ведення реєстру для перевірки достовірності цих копій.

При цьому виборець має особисто прийти в орган ведення реєстру із заявою про заміну місця голосування.

Згідно з цим порядком, виборець може змінити місце голосування виключно в межах одномандатного виборчого округу, де він проживає. Місце проживання виборця на території виборчої дільниці, яку він просить визначити місцем його голосування, підтверджується документально.

І тільки якщо за результатами розгляду заяви буде встановлено його обґрунтованість і наявність підтвердних документів, виборцю видається посвідчення про заміну місця голосування.

"Я так докладно зупинилася на цих нормах, тому що хочу ще раз проінформувати про їх існування не тільки тих, хто цікавиться виборчим процесом, але й тих, хто планує здійснювати спроби спотворення як даних реєстру, так і результатів волевиявлення у визначених округах. "Виборчий туризм" не пройде", - заявила Лукаш.

Як відомо, найбільша кількість заяв про зміну місця голосування подана на 95 округ, де балотується Петро Мельник, 222 окрузі, де балотується Максим Луцький та у Печерському районі Києва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування