Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спостерігачі СНД непокояться, що виборці мігрують між округами мажоритарників

П'ятниця, 21 вересня 2012, 14:06

Міжнародна організація зі спостереження за виборами CIS-EMO відзначає тенденцію "міграції" виборців між дільницями депутатів-мажоритарників.

Про це повідомляє прес-служба організації, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми висловлюємо побоювання, що це може бути пов'язано з можливою підготовкою фальсифікацій на мажоритарних округах. Занепокоєння викликає і той факт, що контролювати цю ситуацію фактично нікому. Ні ЦВК, ні Генпрокуратура не мають необхідних повноважень", - зазначив директор CIS-EMO Олексій Кочетков.

Організація відзначає, що ЦВК може формально зафіксувати порушення і звернутися до Генеральної прокуратури, але й вона, у свою чергу, не має повноважень перевірити підозрілі передвиборчі переміщення громадян

Цієї осені сезонна "міграція" виборців стала масовим явищем: згідно з даними з відкритих джерел, зокрема Держреєстру, йдеться про Київ та Київську область, Одесу, Житомирську та Черкаську області.

Утім, як зазначають експерти CIS-EMO, навіть перевіривши і встановивши значну кількість сумнівних заяв до дільничних виборчих комісій про голосування на цій ділянці, складно встановити, на користь якого саме з кандидатів-мажоритарників ця "міграція" здійснена. Таким чином, йдеться про "сліпу пляму" в законі про вибори, якою і намагаються скористатися недобросовісні кандидати в депутати.

На розгляд Верховної Ради вже внесено законопроект, що містить поправку до чинного закону про вибори, яка, ймовірно, усуне цю "сліпу пляму": виборцям, які тимчасово змінили місце голосування, пропонується голосувати тільки за виборчі списки.

Однак є ймовірність того, що законопроект не буде поставлений на голосування до дня виборів.

Є й інший варіант вирішення проблеми "політичних мігрантів": через Конституційний суд.

Як відомо, найбільше кількість заяв про зміну місця голосування подана на 95 округ, де балотується кандидат від Партії регіонів Петро Мельник, 222 окрузі, де балотується Максим Луцький та у Печерському районі Києва.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...