Захист Луценка вимагатиме в суді зустрічей тет-а-тет із ним

П'ятниця, 21 вересня 2012, 15:21

Захист Юрія Луценка має намір оскаржити в суді позбавлення його права на конфіденційні зустрічі з адвокатом у Менській виправній колонії.

"Я вважаю, що таку практику, яка задіяна в Менській виправної колонії, потрібно оскаржити в суді", - цитують адвоката Олексія Баганця "Українські новини".

"Тому що надання таких побачень у таких умовах є порушенням права засудженого на надання йому правової допомоги", - сказав він.

Баганець заявив, що в ході візиту в колонію він переконався, що умови, у яких проходили побачення дружини Луценка й адвоката Ігоря Фоміна з екс-міністром, не відповідають вимогам до організації короткочасних побачень засудженого зі захисниками, передбаченим Кримінально-виконавчим кодексом і міжнародним законодавством.

"Приміщення, де надаються тимчасові побачення, нещодавно обладнане. Видно, що чекали, що приїде Луценко, щоб йому забезпечити короткочасні побачення", - зазначив він.

"Але в таких умовах, як це встановила сама установа - тобто це скляні кабіни - ти бачиш людину, але спілкування тільки через переговірний пристрій, причому всі розмови між засудженим і особою, яка прийшла на побачення, документуються молодшим інспектором охорони", - сказав адвокат.

Баганець повідомив, що він написав у колонію адвокатський запит, у якому просить пояснити, на підставі яких документів побачення організовувалися саме так і за чиєю вказівкою, а також притягнути до відповідальності винних у порушенні конфіденційності зустрічей Луценка.

А за словами Фоміна, треба говорити навіть не про конфіденційність, а про порушення адвокатської таємниці, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Є встановлена законом адвокатська таємниця. Застосовувати тут термін конфіденційності не зовсім правильно", - зазначив він.

Фомін розповів, що при одному з відвідувань Менської колонії для зустрічі з Луценком, його змусили зняти натільний хрест.

На його думку, усе, що робиться в Менській колонії у відношенні Луценка, є спланованою акцією.

Адвокат розповів, що зустрічі з екс-міністром йому доводиться чекати по 3-4 години.

"У мене складається враження, що вони навмисно допомагають нам виграти справу в Європейському суді. Настільки часто вони порушують право Юрія Луценка на захист, що це вже стало очевидним фактом", - сказав Фомін.

Як відомо, 18 вересня уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська почала перевірку подання дружини Луценка Ірини про порушення права чоловіка на конфіденційність особистих зустрічей із захистом у Менській колонії.

У Пенітенціарній службі заявляли, що конфіденційність зустрічей тм не порушується.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування