ОБСЄ непокоїть "олігархізація" української політики

Субота, 22 вересня 2012, 18:15

Спостерігачі від ПАРЄ занепокоєні злиттям політичних і економічних інтересів в Україні.

Про це йдеться в повідомленні ПАРЄ, розміщеному на сайті організації в суботу за підсумками дводенного візиту передвиборної наглядової місії парламентаріїв в Україну 20-21 вересня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Питання для серйозного занепокоєння - "олігархізація" політики України, злиття політичних і економічних інтересів", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Делегація закликає державні органи та кандидатів на виборах утриматися від зловживання адмінресурсом, а також від використання власних економічних засобів з метою маніпулювання виборчим процесом та спотворення волі народу.

Делегація закликає політиків блокувати це питання, а також ставити суспільні інтереси попереду своїх власних інтересів.

Крім того, делегація закликала до розширення плюралізму ЗМІ напередодні дня виборів. На адресу журналістів пролунав заклик "бути сміливими і справедливими у своїх репортажах і протистояти будь-яким тенденціям до самоцензури з метою служіння більш широким суспільним інтересам".

ВІДЕО ДНЯ

"У цьому контексті ми висловлюємо глибоку занепокоєність у зв'язку з законопроектом про криміналізацію наклепу і настійно закликаємо парламент, перш ніж остаточно прийняти його, взяти до уваги думку експертів Ради Європи", - йдеться в повідомленні.

Члени делегації знову наголосили, що передвиборний період "був затьмарений позбавленням волі колишніх членів уряду і лідерів опозиції Юлії Тимошенко та Юрія Луценка".

"Ми поділяємо стурбованість, виражену Асамблеєю, і підтверджуємо заклик до їхнього звільнення всіма законними засобами до виборів. В той же час, це питання не повинно бути використане для легітимності виборів до того, як вони відбудуться. Вибори повинні оцінюватися на підставі всіх елементів, які впливають на процес в цілому", - наголошується в повідомленні.

Крім того, делегація висловила задоволення тим, що вперше безпартійні спостерігачі матимуть можливість стежити за голосуванням, підрахунком і підсумовуванням голосів.

Депутати закликали громадянське суспільство в Україні грати повноцінну та активну роль у виборчому процесі, в тому числі і шляхом використання можливостей, що надаються соціальними мас-медіа та Інтернетом.

"У цьому контексті делегація пропонує владі уточнити правила, пов'язані з використанням веб-камер на виборчих дільницях для того, щоб уникнути плутанини", - наголошується в повідомленні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...