Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міжнародні спостерігачі розкритикували вибори в Білорусі, крім СНД

Понеділок, 24 вересня 2012, 15:07

Місії спостерігачів за парламентськими виборами в Білорусі від ОБСЄ, а також правозахисники розкритикували їх.

Відповідні оцінки були оприлюднені за результатами виборів, повідомляє Інтерфакс.

Глава місії спостерігачів від БДІПЛ ОБСЄ Антоніо Мілошоскі висловив сумнів щодо достовірності підрахунку голосів на парламентських виборах.

"Якість виборчого процесу погіршувалася при підрахунку голосів, спостерігачам не давали брати участь у підрахунку на багатьох ділянках. Відсутність точного опису чесного підрахунку голосів не може бути гарантією чесних виборів", - сказав він.

За його словами, він в якості спостерігача особисто зіткнувся з тим, що голова виборчої комісії відсторонив його від спостереження за підрахунком голосів.

Місія спостерігачів від парламентської асамблеї ОБСЄ вважає невільними і недемократичними вибори в Білорусі.

"Вибори з самого початку не були вільними і відкритими", - заявив глава місії Маттео Мекаччі на прес-конференції в Мінську.

Він додав, що на виборах було зареєстровано велику кількість кандидатів, номінованих від партій. "Однак ті, хто міг би брати участь, залишалися у в'язниці або були усунені від виборів, так як мали судимості або з різних адміністративних причин", - сказав Мекаччі.

Глава зазначив, що у місії є питання до процесу реєстрації кандидатів, а також до проведення теле-і радіодебатів. Зокрема, він піддав критиці той факт, що звернення та дебати йшли не в прямому ефірі, а в записі, так як це залишає можливість цензури.

Білоруські правозахисники також заявили про серйозні порушення в ході виборчої кампанії, недотримання принципів справедливих виборів і невідповідність процедури голосування виборчим законодавством.

"Виборчий процес пройшов із серйозними порушеннями принципів демократичних і справедливих виборів, закріплених стандартів ОБСЄ та білоруським законодавством", - заявив голова Білоруського Гельсінського комітету (БХК) Олег Гулак журналістам, представляючи в понеділок звіт про спостереження за виборами кампанією "Правозахисники за вільні вибори".

На відміну від колег місія спостерігачів від СНД назвала вибори в Білорусі демократичними і такими, що відповідають національному законодавству.

"Ми вважаємо, що вибори до парламенту, що відбулися в Білорусі, були вільними, демократичними і повністю відповідали національному законодавству", - заявив глава місії, голова виконкому - виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв.

Як відомо, в Палату представників Національних зборів Білорусі були обрані 109 з 110 депутатів. Не обраний депутат за виборчим округом в Гомельській області, тут чекають повторні вибори.

Явка на парламентських виборах в цілому по республіці склала 74,3%.

За підсумками виборів ніхто з представників білоруської опозиції до парламенту не пройшов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування