Мусульмани Криму просять Януковича захистити їхні школи від "спецоперацій"

Вівторок, 25 вересня 2012, 11:28

Духовне управління мусульман Криму звинувачує чиновників півострова в знищенні ісламських освітніх установ – медресе.

Організація у своєму зверненні просить президента Віктора Януковича, прем’єра Миколу Азарова, генпрокурора Віктора Пшонку, міністрів освіти України й АРК Дмитра Табачника і Віталіну Дзоз припинити це.

"Близько місяця тому окремими державними структурами Автономної Республіки Крим розпочато, не більше, не менше, спецоперація зі знищення ісламських освітніх установ – медресе, які належать до нашого Управління", - сказано у зверненні.

"Натхненниками атаки на наші духовні установи виступають кримські силові відомства, а також окремі гілки органів самоврядування й освіти Автономії. Першим об’єктом зазначеної спецоперації була обрана Червоногвардійська духовна установа - медресе хафізів (читців Корану)", - уточняться в ньому.

За інформацією Духовного управління мусульман Криму (ДУМК), "протягом декількох місяців Червоногвардійське медресе зазнає масованих перевірок усіляких інстанцій – СЕС, комплексних комісій із представників місцевої Червоногвардійської влади, а також місцевого відділу освіти".

У результаті перевірок Червоногвардійська райадміністрація зажадала від ДУМК припинити навчання в медресе.

"ДУМК усунув зауваження СЕС, однак вимоги влади про закриття медресе не припинилися", - заявляє організація.

"На батьків учнів медресе почався безпрецедентний тиск із метою припинення ними подальшого навчання в цьому духовному навчальному закладі", - говориться у зверненні.

ДУМК зазначає, що в "спецоперацію" втягується керівництво загальноосвітніх шкіл за місцем проживання учнів медресе, батькам не видають довідки про навчання, докоряють навчанням у закладі, яке не має ліцензії.

"Замість допуску до уроків, дітям і батькам читаються лекції про неприпустимість перебування в "антисоціальному" мусульманському медресе", - обурюється Управління. 

"За нашими даними в розмовах чиновників того ж Червоногвардійського району висловлюються "надії" на закриття таким же чином і центрального Азовського медресе", - повідомляє ДУМК.

"Такі масштабні дії не можуть відбуватися без санкцій і вказівок вищих інстанцій, без прямого втручання й координації цих дій силовими відомствами Криму", - упевнені там.

При цьому в ДУМК відзначають "цілковиту байдужність кримської прокуратури й СБУ до діяльності радикальних екстремістсько-терористичних сект: Хізбуттахрір, вахабітів, хабашитів, такфірітів тощо", незважаючи на прохання організації заборонити їх.  

ДУМК просить центральну держвладу припинити "беззаконня" у питанні медресе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News