"Батьківщина": ЦВК намагається закрити процеси "передачі" голосів

Вівторок, 25 вересня 2012, 21:41

Рішення ЦВК про допуск в серверні окружних комісій тільки глав комісій та операторів системи, відкриває можливість для маніпуляцій.

Про це заявив представник партії "Батьківщина" в Центрвиборчкомі Руслан Князевич, передає ЛІГАБізнесІнформ.

"Те, що відбулося сьогодні, ще раз засвідчило, що у більшості Центральної виборчої комісії немає ніякого бажання йти по шляху відкритості та демократичності виборчого процесу", - зазначив він.

Депутат нагадав, що рішенням ЦВК заборонив доступ в серверні окружкомів не тільки кандидатам, представникам партій і спостерігачам, але і членам комісій.

Так, в приміщенні серверної мають право перебувати системний адміністратор, оператори електронної системи "Вибори", глава окружної комісії і член комісії, відповідальний за перевірку протоколів.

Крім цього, ЦВК відмовилася вже передані результати вивішувати для загального ознайомлення.

"Тобто, вони залишаються тільки у глави комісії, але ніхто їх не побачить", - вказав він.

На думку Князевича, інформація, яка буде оновлюватись на сайті ЦВК, не зможе захистити від зловживань.

"У нас були випадки, коли на кілька годин зависала система, і не вдавалося перевірити, які дані були внесені в систему. Теоретично може бути передано що завгодно, а якщо немає можливості перевірити на рівні окружної комісії, то на рівні ЦВК відстежити правильність інформації дуже складно", - констатував він.

Князевич також нагадав, що на попередніх виборах не було прямої заборони на присутність членів комісій при передачі даних.

"Зараз є пряма заборона, що туди не можна входити. І ми бачимо ситуацію, коли намагаються закрити якісь процеси. Враховуючи надзвичайний публічний інтерес і те, що ці дані мають значення для чесності, демократичності та відкритості процесу, немає жодних проблем, щоб їх оприлюднити", - вважає він.

Представник "Батьківщини" зазначив, що з формально-правової точки зору дані, які передаються шляхом електронної системи, не мають юридичного значення, вони несуть лише оперативний, технічний характер.

"Але, маючи досвід 2004 року, ми вже знаємо, що це застосовувалося у вигляді технології. В такий спосіб можна було моніторити результати, що надходять, і потім в певний спосіб коригувати на місцях", - розповів він.

Як відомо, у вівторок Центрвиборчком затвердив порядок передачі в ЦВК оперативної інформації про хід та результати голосування на виборах народних депутатів.

Згідно з прийнятими правилами, з моменту завершення голосування і початку прийому окружними комісіями протоколів про підрахунок голосів на дільницях, окружні комісії за допомогою системи "Вибори" передають в ЦВК оперативну інформацію про підрахунок голосів. Результати протоколів оголошуються, інформація вноситься в систему "Вибори".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...