Захарченко: охоронці "Каравану" загинули через власну помилку

Четвер, 27 вересня 2012, 16:40

Міністр внутрішніх Віталій Захарченко заявляє, що охоронці "Каравану" могли залишитися живими, якби не зробили помилки.

Про це він сказав на відкритті міжнародної виставки "Зброя й безпека-2012", повідомляють "Українські новини".

За словами міністра, помилкою було те, що під час затримання охоронці попросили в чоловіка викласти на стіл вміст кишень замість того, щоб обшукати його й вилучити предмети, які він міг застосувати проти них.

За словами Захарченка, співробітники міліції в цій ситуації діяли б саме в такий спосіб.

Однак, згідно із законом, обшук можуть проводити тільки представники виконавчої влади згідно із процедурою, визначеною Кримінально-процесуальними кодексом (у присутності понятих і зі складанням протоколу).

Крім того, охоронці магазину найчастіше не мають засобів захисту (газових балончиків, кийків).

Захарченко додав, що Міністерство внутрішніх справ буде ініціювати підвищення вимог до підготовки співробітників приватних охоронних фірм.

"На мій погляд, у першу чергу потрібно вести розмову про кваліфіковану підготовку охоронців і про законодавчі чіткі норми, які регулюють їхні дії, щоб охоронець знав, що він повинен робити, коли затримує правопорушника", - відзначив міністр.

Разом з тим виконавчий директор ТРЦ "Караван" Олексій Тесленко вважає, що охорона супермаркету діяла дуже професійно.

"У ситуації, яка сталася вчора (26 вересня), охорона діяла дуже професійно, вони виконали все згідно тими правилами і повноваженнями, які надані їм компанією й законодавством України", - цитує Тесленка "Інтерфакс-Україна".

Він підкреслив, що охоронці до кінця виконали свій обов’язок і не пустили злочинця в торговельні галереї, де могли постраждати відвідувачі "Каравану".

При цьому він відзначив, що, на жаль, приватні охоронні структури не можуть, згідно із законом, мати вогнепальну й холодну зброя, як і інші сильнодіючі засоби затримання.

Тому в цей час охорона "Каравану" посилена додатковими співробітниками й вирішується питання про залучення штатних співробітників правоохоронних органів для підтримання постійного порядку.

Тесленко також повідомив, що компанія надасть родинам загиблих і важко пораненого охоронця "серйозну компенсацію".

Він відзначив, що найближчим часом буде відкритий приватний рахунок на фізичних осіб, куди всі охочі зможуть перерахувати гроші для допомоги родинам загиблих охоронців.

Як відомо, 26 вересня невідомий чоловік убив 3 охоронців і поранив одного в ТРЦ "Караван" у Києві. Попередньо встановлено, що охоронці затримали чоловіка й відвели того в службове приміщення, де він розпочав стрілянину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування