Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Карпачова: Тимошенко може бути визнана політв’язнем з точки зору ПАРЄ

Четвер, 11 жовтня 2012, 21:03

Рада Європи не збирається зупиняти моніторинг України, де бачить суттєві проблеми з діяльністю судової влади і свободою слова.

Про це заявила Радіо Свобода колишній уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова після зустрічі у Страсбурзі з генсекретарем Ради Європи Турбйорном Яґландом.

За словами Карпачової, Яґланд вказав на "низку системних проблем, які не можуть не хвилювати Раду Європи з точки зору не виконання Україною взятих на неї зобов’язань при вступі до Ради Європи".

"Зокрема, йшлося про те, що, на превеликий жаль, пан Яґланд сказав, що судова система не є незалежною в Україні. І, безперечно, ми сподівалися, що Кримінально-процесуальний кодекс певною мірою щось додасть, адже 80 відсотків пропозицій Ради Європи начебто було враховано, але я можу сказати, що ілюзій звичайно ніхто немає в Раді Європи стосовно КПК", - скащала Карпачова.

"Але все таки вони вважають, що є проблема така системна, це те, що не відбувся розподіл влади, що виконавча влада має надзвичайно суттєвий вплив на роботу судової гілки влади, тому вона не є незалежною", - додала вона.

На питання, як генсек Ради Європи оцінює ситуацію зі свободою слова в Україні, Карпачова відповіла:

"Він зазначив, що олігархи, які володіють ЗМІ, сьогодні перебувають у владних структурах і ми це відчуваємо. Тому є проблема щодо незалежності ЗМІ. Ми обговорювали детально це питання, ми обговорювали і справу Гонгадзе, як вона сьогодні виглядає. Він сказав, що, безперечно, Рада Європи буде продовжувати слідкувати і не буде знімати Україну з моніторингу".

На питання, чи можуть вважатися політв’язнями Юлія Тимошенко і Юрій Луценко згідно з визначенням ПАРЄ, Карпачова відповіла:


"Я вітаю позицію ПАРЄ стосовно визначення терміну політв’язень. Це є надзвичайно важливим і принаймні по трьом позиціям пані Тимошенко може бути визнана політв’язнем з точки зору визначення, яке дала Рада Європи, на мою думку".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування