Європейський союз обійшов Тимошенко в боротьбі за Нобеля

П'ятниця, 12 жовтня 2012, 12:06

Цього року Нобелівську премію миру отримав Європейський союз.

Про це йдеться на офіційному твіттері Нобелівського комітету.

Премію присуджено за те, що ЄС "більше 6 десятиліть сприяв просуванню миру, примиренню, демократії та правам людини у Європі".

"Європейський союз наразі переживаэ важку економічну ситуацію та соціальні протести. Нобелівський комітет бажає зосередитись на тому, що на його думку є найбільшим результатом ЄС. Це успішна боротьба за мир, примирення, за демократію і права людини", - сказано в офіційному повідомленні.

"Стабілізуюча роль, яку зіграв ЄС, допомогла трансформувати більшість Європи з континенту війни у континент миру", - наголосили у комітеті.

"Робота Євросоюзу являє собою "братерство між націями" і є тією формою "мирних конгресів", які Альфред Нобель називав критерієм для премії миру у його заповіті у 1895 році", - додали у комітеті.

Глава Ради Євросоюзу Герман ван Ромпей у своєму Твіттері вже написав, що це величезна честь для Європейського союзу. "Найдужче із всіх можливих визнань глибоких політичних мотивів нашого Союзу", - сказав він.

А міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко у своєму Твіттері відзначив, що нобелівська премія вручена "справедливо, хоча дещо неочікуванно".

"Абсолютно справедливо як мінімум з двох причин: після століть даремних зусиль європейців саме формат Євросоюзу гарантував мир Європі".

На премію миру висували також екс-прем'єра Юлію Тимошенко, американського солдата Бредлі Менінґа, який викрав і передав порталові WikiLeaks 250 тисяч конфіденційних документів дипломатії США.

Також на премію висували російську правозахисницю Людмилу Алексєєву та радіостанцію Ехо Москви.

На премію також номінували екс-президента США Білла Клінтона, колишнього канцлера Німеччини Гельмута Коля, туніського президента Монсефа Марзукі.

До списку претендентів також потрапив міжарабський телеканал "Аль-Джазіра", що активно висвітлює події Арабської весни.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування