Гузар: Референдум за об'єднання Росії, України і Білорусі – намагання русифікувати Україну

П'ятниця, 12 жовтня 2012, 16:29

Колишній предстоятель Української греко-католицької церкви Любомир Гузар назвав бажанням русифікувати Україну ініціативу РПЦ об'єднати російський, український та білоруський народи.

Про це він сказав в інтерв’ю газеті "День", коментуючи збір підписів за всенародний референдум щодо питання про об’єднання Росії, Білорусії та України.

"Чув про це. Ця ініціатива є суто політичною. На жаль, у Росії є люди, які хочуть, щоб ці три народи злилися в одне, де б росіяни мали головний голос... Це не є щось нове. Ця русифікація триває багато років і відбувається в різні способи: за царських часів, за радянських часів, триває і сьогодні, на жаль", - сказав Гузар.

Він висловив переконання, що за цим стоїть "офіційне керівництво Росії як державне, так і церковне".

"Мабуть, це один із проявів "русского мира", про який так багато говорять. Усього цього логіка дуже проста — злучити три народи, щоб один ними керував. Аргументація, яку вони наводять, не має підстави, бо ці три народи від самого початку є іншими, тому їхнє об’єднання немає сенсу", - сказав він.

"Кажуть, що ми "братні народи". Ну, який мені брат Іван Грозний чи яка мені сестра Катерина ІІ? Те саме з Петром І... Треба знати історію і не плекати ілюзій про якийсь утопічний "один нарід", - пояснив Гузар.

Він додав, що у Росії "церкву використовують, а вона дуже свідомо працює в певних цілях".

"Представники російської церкви приїжджають в Україні і поводяться так, ніби вони були вдома. Та не правильно, бо їхній дім — це Росія", - підсумував кардинал УГКЦ.

Як повідомлялося раніше, у Москві розпочався збір підписів за всенародний референдум Росії, України і Білорусі з питання про возз'єднання.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News