Експерти в один голос кажуть, що Королевська не пройде в Раду

Понеділок, 15 жовтня 2012, 13:44

Експерти одностайні, що партія Наталії Королевської "Україна – Вперед!" не набирає голосів для подолання прохідного бар’єру до Верховної ради.

Про це заявили на круглому столі за участю провідних соціологів, організованому Інститутом соціології Академії наук та фондом "Демократичні ініціативи", повідомляє Тиждень.ua.

Згідно з експертним опитуванням восьми керівників провідних соціологічних служб, опозиційні сили отримають перевагу в новому парламенті за списками.

У випадку проходження "Свободи", ця партія, об’єднана опозиція та "УДАР" можуть зібрати до 125 мандатів проти трохи більше 100 у Партії регіонів та комуністів.

При цьому експерти зазначають, що ПР утримує перше місце з приблизно 33% голосів.

З восьми опитаних керівників соціологічних компаній проходження "Свободи" до парламенту прогнозують троє. Ще двоє вказують, що "Свобода" знаходиться на межі прохідного бар’єру, а двоє – дають їй менше необхідних 5% голосів.

За словами директора соцгрупи "Рейтинг" Олексія Антиповича, зараз триває перерозподіл виборців об’єднаної опозиції на користь партій "УДАР" та "Свобода".

Водночас близько третини виборців "УДАРу" під час опитувань стверджують, що можуть змінити свою думку до дня виборів або безпосередньо на виборчих дільницях.

У свою чергу директор "Демініціатив" Ірина Бекешкіна припускає, що частина прибічників "Свободи" у східних та південних регіонах не зізнаються у своїх політичних симпатіях під час опитувань. А тому реальний результат цієї партії може виявитись дещо вищим, ніж показує соціологія.

Водночас усі соціологи погоджуються, що у наступному парламенті буде створено пропрезидентську більшість за рахунок мажоритарників, у тому числі формально безпартійних самовисуванців, а також "тушок" із лав опозиційних політичних сил.

Фахівці також прогнозують, що явка на цих виборах приблизно складе від 60 до 65%.

Найвищу явку прогнозують на Заході країни, найнижчу – на Півдні.

В експертному опитуванні взяли участь керівники фонду "Демократичні ініціативи", соціологічної групи "Рейтинг", компанії Gf Ukraine, Ukrainian Sociology Service, КМІС, та компанії "СОЦИС".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...