Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин: Через відкрите голосування спікер стане іграшкою депутатів

Четвер, 18 жовтня 2012, 10:31

Голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує залежність спікера від політичних сил у разі введення його обрання й відкликання відкритим голосуванням.

Про це він сказав журналістам, повідомляють Українські новини.

"Ті, хто зараз несамовито бореться за спрощення процедури обрання спікера українського парламенту, повинні подумати, як їм буде у разі обрання працювати, коли вони будуть залежними від примх тої чи іншої потужної політичної сили. Або залежати від домовленостей декількох політичних фракцій або груп у парламенті", - сказав політик.

При цьому, він заявив, що зараз ведеться боротьба щодо того, хто буде керувати парламентом наступного скликання.

"Я не відкрию великої таємниці, якщо скажу вам, що зараз уже йде між групами, майбутніми фракціями боротьба за посаду голови Верховної Ради України й у тому числі серед команд, які демонструють нібито показову монолітність", - зазначив він.

Литвин вважає обґрунтованим прийняття в першому читанні змін у регламент у частині визначення процедури обрання й відкликання спікера у зв'язку з тим, що Конституційний Суд визнав неконституційним обрання й відкликання спікера таємним голосуванням.

"Треба рішення Конституційного Суду виконувати незалежно від того, чи подобається воно комусь чи ні. Норма, яка визначала процедуру й порядок обрання голови Верховної Ради, після рішення суду не діє. Тобто це просте формальне приведення регламенту у відповідність із рішенням КС у цій частині", - сказав він.

У той же час, він не виключив, що перспективи прийняття в цілому законопроекту будуть залежати від результатів парламентських виборів.

Як відомо, 16 жовтня Рада прийняла в першому читанні законопроект №11335, що передбачає заміну таємного голосування відкритим при відкликанні й призначенні спікера, а також врегулювання роботи депутатів, обраних у мажоритарних округах, у новій Раді.

12 липня Конституційний Суд визнав таким, що не відповідає Конституції положення закону "Про регламент Верховної Ради" у частині, що передбачає таємне голосування при призначенні й відкликанні голови парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...