Держдума Росії дозволила карати жорсткіше за держтаємницю

Середа, 24 жовтня 2012, 11:47

Держдума Росії схвалила кримінальну відповідальність за отримання відомостей, що становлять державну таємницю, і посилює покарання за її розголошення.

Проект закону про держтаємницю і шпигунство був схвалений депутатами у другому і третьому читанні у вівторок.

Відповідно до схваленого законопроекту в Кримінальному кодексі РФ з'явиться стаття, що передбачає штрафи від 200 до 500 тисяч рублів або позбавлення волі на строк до 4 років для осіб, які отримали відомості, що становлять держтаємницю, шляхом викрадення, обману, шантажу, примусу або будь-яким іншим незаконним способом без застосування насильства.

Якщо ж інформація була отримана з використанням спеціально призначених для цього технічних засобів або із застосуванням насильства, винним загрожує покарання від 3 до 8 років позбавлення волі.

Новий законопроект розширює також коло осіб, яких можна буде притягнути до відповідальності за розголошення державної таємниці.

Тепер покарання загрожує людям, які дізналися секретні відомості не тільки в ході роботи, але і в процесі навчання. Саме поняття "державна зрада", передбачене статтею 275 КК, також стає більш широким: шпигунством визнається передача секретних відомостей не тільки іноземній державі, але і міжнародним організаціям.

Уповноважений з прав людини в Росії Володимир Лукін піддав критиці поправки до другого читання законопрокту.

На думку омбудсмена, вони забороняють допомогу міжнародним організаціям, не виключаючи при цьому відповідальності "за сприяння таким організаціям, в роботі яких офіційно бере участь Російська Федерація".

Лукін впевнений, що внесені поправки не змінюють суті законопроекту - він як і раніше суперечить міжнародно-правовим і конституційним принципам кримінального права, які підкреслюють "неприпустимість розширювального тлумачення норм про відповідальність за злочини".

З критикою законопроекту виступив лідер опозиційної партії "Справедлива Росія" Сергій Миронов: перед голосуванням він заявив, що "розмиті формулювання" документа можуть бути використані для утиску інакомислячих і перешкоджання роботі журналістів.

При цьому Миронов визнав необхідність посилювання кримінального законодавства і пообіцяв, що "справороси" не підтримають законопроект, але й не стануть голосувати проти нього.

Інтерфакс, Lenta.ru, DW

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News