Проросійські спостерігачі: вибори в Україні пройшли демократично

Понеділок, 29 жовтня 2012, 07:44

Парламентські вибори в Україні відбулися, пройшли прозоро і демократично.

Про це заявив член місії моніторингу CIS-EMO Олексій Кочетков, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"На нашу думку, вибори в Україні відбулися. Вони були прозорими. Той результат, який отриманий, відображає волевиявлення українського народу", - сказав він на прес-конференції.

Він зазначив, що вибори не порушили міжнародні стандарти, які визначають чесність і демократичність виборів. У той же час він підкреслив, що у місії є багато претензій щодо якості проведення виборів в деяких регіонах.

Кочетков додав, що це їх попередній висновок і що повний звіт місії буде готовий ближче до обіду поточного дня.

Крім того, спостерігачі CIS-EMO відзначають, що підсумкова робота виборчих комісій на виборах у Верховну Раду не супроводжувалася фальсифікаціями і підтасовками, а виявлені порушення не носять системного характеру.

"Всього було зафіксовано близько 400 порушень, що не мають серйозний вплив на волевиявлення виборців", - сказав член місії Дмитро Єфімов.

"У нас вийшло, що 71% порушень пов'язаний з діяльністю самих виборчих комісій. Дуже велике число комісій виявилися не підготовленими до виборів. 19% порушень відносяться до діяльності кандидатів-мажоритарників", - сказав він.

Єфімов зазначив, що спостерігачі фіксували великі проблеми з виборчими списками, в яких часто не викреслювали вибулих або померлих виборців, а також не вносили виборців, які тільки що отримали право голосувати.

"Приємно те, що підсумкова робота комісій не супроводжувалася масовими фальсифікаціями і підтасовками", - підкреслив Єфімов.

"Що стосується задіяння адміністративного ресурсу для формулювання результатів голосування - таких фактів практично не було", - сказав спостерігач. Він також повідомив, що місія зафіксувала всього 5 випадків підкупу виборців, які також не мали системного характеру.

Як відомо,CIS-EMO - міжнародна неурядова організація, зареєстрована в Росії у вересні 2003 року. В Україні організація працювала на президентських виборах у 2004 році та 2010 році, парламентських у 2006 році, місцевих у 2010 році.

У 2004 році місія не зафіксувала великої кількості порушень, які могли б уплинути на результати виборів.

Самі вибори 2004 року пройшли з численними порушеннями, через що було оголошено про проведення третього туру голосування для виявлення переможця.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування