Президент Європарламенту засмутився через вибори в Україні

Понеділок, 29 жовтня 2012, 18:04

Президент Європарламенту Мартін Шульц шкодує, що недоліки затьмарили минулі парламентські вибори в Україні і сподівається, що українська влада їх усуне.

Про це йдеться в заяві президента Європарламенту, текст якого був розданий у понеділок в Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що ці вибори мали вирішальну важливість для майбутнього напрямку України і для відносин між Києвом та Європейським Союзом.

"Відзначаючи попередні висновки міжнародних спостерігачів від місії БДІПЛ/ОБСЄ, я шкодую, що багато недоліків затьмарили голосування. Я стурбований браком рівності участі серед політичних сил, викликаних, серед інших причин, зловживанням адміністративними ресурсами", - сказав Шульц.

Президент Європарламенту також зазначив, що самої кампанії і фінансуванню партій не вистачало прозорості, висвітлення в ЗМІ було на користь правлячої партії, а той факт, що видні опозиційні діячі позбавлені свободи, кинуло тінь на процес виборів.

"Але я вітаю той факт, що в день виборів обстановка була спокійною і мирною, і що голосування та підрахунок голосів були оцінені позитивно. Я також вітаю високу явку на виборах", - заявив Шульц.

Президент Європарламенту переконаний, що українська влада має усунути всі виявлені недоліки.

"Український народ заслуговує на те, щоб жити в добре функціонуючій демократичній державі", - підкреслив він.

Відзначивши, що минулі вибори "наочно продемонстрували існуючі виклики для тендітних демократичних інститутів в Україні", президент Європарламенту наголосив, що Європейський союз "повинен зберегти свою критичну взаємодію з цією країною і допомогти їй зробити необхідні реформи".

"Я дуже сподіваюся, що Україна буде робити кроки, які дозволять їй і Європейському Союзу вийти з глухого кута у двосторонніх відносинах. Вони повинні вирішувати проблеми верховенства права та незалежності судової влади", - сказав Шульц.

"Я настійно підтримую співпрацю і діалог між урядом та опозиційними силами у вирішенні актуальних соціально-економічних проблем і особливо у світлі європейського порядку денного України", - сподівається він.

У свою чергу міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт на своїй сторінці в соціальній мережі Twitter написав, що Швеція вважає "вибори Верховної Ради кроком назад у розвитку України, як демократичної держави".

Як відомо, місія ОБСЄ розкритикувала парламентські вибори, назвавши їх кроком назад. Також вони наголосили, що процес встановлення голосів "оцінюється негативно через недостатню прозорість".

Інтерфакс-Україна, Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News