США: вибори у Раду - крок назад від прогресу

Вівторок, 30 жовтня 2012, 06:58

Держдепартамент США заявив про стурбованість тим, як були проведені парламентські вибори в Україні.

Про це йдеться в заяві, зробленій представником Держдепартаменту Марком Тонером в понеділок 29 жовтня, повідомляє "Голос Америки".

Він зазначив, що недільні парламентські вибори в Україні "представляли собою крок назад від того прогресу, який спостерігався в ході попередніх парламентських виборів і виборів президента в 2010 році, що ознаменували важливий крок, зроблений Україною в напрямку до демократії".

"Ми поділяємо занепокоєння, озвучене в сьогоднішньому попередньому звіті Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту та Парламентської асамблеї НАТО", - зазначив Тонер.

Представник Держдепартаменту повідомив, що стурбованість в даному контексті, зокрема, викликають "використання урядових ресурсів для того, щоб підтримати близьких влади кандидатів, втручання в можливість ЗМІ отримувати доступ до інформації та переслідування опозиційних кандидатів".

"Незважаючи на те, що день виборів пройшов загалом мирно, і за процесом стежила велика кількість місцевих і міжнародних спостерігачів, ми стурбовані повідомленнями про підтасовування і фальсифікації в ході голосування, невідповідністю попередніх даних ЦВК і паралельного підрахунку голосів, а також рішенням ЦВК не оприлюднювати результати з виборчих дільниць", - продовжив Тонер.

"Ми також хочемо повторити: ми глибоко стурбовані політично мотивованими вироками опозиційним лідерам, включаючи колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, які не дали їм можливості взяти участь у минулих виборах", - заявив він.

Держдепартамент США ще раз закликав уряд України "припинити вибіркове переслідування політичних опонентів".

"США продовжуватимуть підтримувати прагнення українського народу до життя у процвітаючій, демократичній Україні", - заявив Тонер.

"Ми шкодуємо про те, що ці вибори не просунули Україну до досягнення цієї мети, однак ми залишаємося прихильні роботі з Україною в цілях вдосконалення демократичних інститутів, зміцнення верховенства закону і просування необхідних економічних реформ", - резюмував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування